Radikale i nyt udspil: Hæv NOx-afgift og skær i promilleafgiftsfond

DOKUMENTATION: Radikale Venstre vil udtage landbrugsjord for en milliard, men også hente penge flere steder, hvor det vil kunne mærkes i fødevareerhvervet. Få overblik her. 

Mandag præsenterede Radikale Venstre deres forslag til en finanslov for 2020. 
Mandag præsenterede Radikale Venstre deres forslag til en finanslov for 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Sværdslaget om årets finanslovsforhandlinger er gået i gang. Og mandag kom Radikale Venstre med deres ønsker til en færdig finanslov.

Herunder får du en oversigt over en række af de forslag, der har betydning for landbrugs- og fødevareerhvervet.

FORSLAG TIL FINANSIERING

Genindføre NOx-afgiftens gamle satser
1. juli 2016 blev NOx-afgiften nedsat fra 26,6 til 5 kroner per kilo. Radikale Venstre ønsker at genindføre NOx-afgiftens gamle satser og vurderer, at det vil kunne give et merprovenu på 400 millioner kroner det første år og 200 millioner kroner i varig virkning.

Nedskæring af promilleafgiftsfonden
Radikale Venstre foreslår en budgetregulering i den offentlige fond promilleafgiftsfonden på 130 millioner kroner. Budgetreguleringen skal blandt andet ses i lyset af de øgede indsatser i forhold til økologifremme og styrket forskning, skriver partiet.

Genindføre afgift på pvc og ftalater
Afgiften på pvc og ftalater blev afskaffet med aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer fra november 2017. En genindførelse kan give et provenu på 25 millioner kroner, lyder det fra Radikale Venstre.

Udenlandsk arbejdskraft
Det skal være lettere for danske virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft, mener Radikale Venstre, der har en række konkrete forslag hertil. Navnlig en sænkelse af beløbsgrænsen i beløbsordningen til 325.000 kroner, en reform af positivlisten og en udvidelse af etableringskortordningen, så den også omfatter dimittender fra danske bacheloruddannelser.
Dertil skal der gøres en større indsats for at brande Danmark og fastholde udenlandske talenter, når først de er kommet hertil.
Da udenlandsk arbejdskraft først er en gevinst, når de er kommet – og ikke blot når man har ændret reglerne – anvender partiet et forsigtighedsprincip og kalkulerer ikke med provenu fra udenlandsk arbejdskraft til finansiering af konkrete poster.
Radikale Venstre forudsætter, at forslaget kan give et provenu på minimum 70 millioner kroner, og det er et konservativt skøn, skriver partiet, der påpeger, at hvis 10.000 flere udlændinge arbejder i Danmark, anslås det at give et provenu på cirka to milliarder kroner årligt.

Arveafgift
Radikale erklærer sig i sit udspil enige med Socialdemokratiet om, at lempelsen i virksomheders arveafgift ved generationsskifte ikke var en rigtig prioritering. Men partiet mener, at der i modellen for tilbagerulning er behov for at tage højde for virksomhedernes bekymringer vedrørende usikker værdifastsættelse, for eksempel på egenkapitalen, samt at der bliver givet retsadgang til en afdragsordning.

Højere pris på tobak
Her og nu skal prisen på en pakke cigaretter hæves til 60 kroner, og stigningen skal ske i ét ryk. På sigt vil Radikale Venstre hæve prisen yderligere.
Radikale Venstre vurderer, at forslaget vil give 475 millioner kroner i provenu.

0:000:00