Radikale efterlyser en grøn og økonomisk plan, “der river alle de falske modsætninger itu”

LANDSMØDE: Partileder Morten Østergaard opfordrer regeringen til at lægge en samlet plan frem mod 2025, der tænker den økonomiske og den grønne ansvarlighed sammen. Ellers "når vi ikke vores mål", lød det på Radikale Venstres landsmøde.

Den tid er forbi, hvor en økonomisk plan kan handle om økonomien alene. Og det skal være slut med klimaambitioner, der ikke tænker økonomien ind. 

Det mener Radikale Venstre, og derfor sendte partiets leder lørdag en opfordring til regeringen om at lægge en samlet grøn og økonomisk ansvarlig plan for, hvordan Danmark kommer på sporet efter et forår, hvor dansk økonomi fik et historisk tilbageslag.

“En plan, der river alle de falske modsætninger itu, så vi ikke skal vælge mellem sundhed, klima og styr på økonomien,” sagde Morten Østergaard, da partiet lørdag holdt et digitalt landsmøde i skyggen af coronaen.

Det skal være en plan, der viser, at de politiske partier mener det alvorligt, når de siger, at der skal udledes mindre CO2. Ikke i en fjern fremtid, men nu og her og i de næste fem år, lød det fra Morten Østergaard.

“Og hvis ikke vi forstår, at økonomiske planer fra nu skal være grønne for at være ansvarlige, så når vi ikke vores mål,” sagde han.

Flere hænder skal arbejde
Radikale Venstre ønsker en 2025-reformplan med tre pejlemærker. Partiet vil reservere mindst to milliarder kroner årligt fra det økonomiske råderum til grøn omstilling. Dernæst skal der være et delmål for en CO2-reduktion i 2025. Endelig ønsker partiet et klart mål for en øget beskæftigelse i 2025 for at sikre, at Danmark ikke om få år vågner op og opdager, at blandt andre sosu'er, sygeplejersker og pædagoger mangler kollegaer.

Radikale Venstre foreslår nu selv, at målet skal være at øge beskæftigelsen varigt i Danmark med 10.000 personer i 2025.

“Hvis ikke vi er mennesker nok i arbejde og som bidrager i Danmark, så har vi ikke råd til hverken at investere nok i den grønne omstilling eller tage os godt nok af børnenes opvækst og uddannelse og de sårbare og udsatte i vores samfund,” sagde Morten Østergaard.

På landsmødet forholdt han sig også til, at “mange bruger tid på at diskutere Radikale Venstres rolle i dansk politik”, hvor han fik sendt en stikpille til regeringens økonomiske politik, da han forklarede, hvorfor partiet søger det brede samarbejde.

Det er nødvendigt, “når Socialdemokratiet drejer mod venstre grøft i en grad, så mange frygter for, om økonomien kan holde”, lød det fra Morten Østergaard.

"Undskyldningernes tid er forbi"
Den politiske leder holdt sin tale på et ganske anderledes landsmøde uden de vanlige mange klapsalver. 

De omkring 432 delegerede, der skulle have været tilstede på Nyborg Strand, var nemlig i lyset af coronaen sendt hjem i de private stuer, hvorfra de digitalt kunne stemme og gøre sig gældende i debatten, når ellers teknikken ikke spillede den demokratiske samtale et puds.

Herfra kunne de høre en utålmodig Morten Østergaard, når det kommer til mere konkret handling på klimaområdet.

“Klimakrisen er her. Undskyldningernes tid er forbi. Vi skal handle,” sagde Morten Østergaard.

Sexismen er her også, fastslog han, og det vil partiet have gjort op med.

“Vi starter med os selv. Og sætter en undersøgelse i gang af os selv i Radikale Venstre. En undersøgelse, der skal afdække omfang og karakter af den sexisme, som vi ved også findes hos os,” fortalte Morten Østergaard. 

Forrige artikel EU-Kommissionen vil reformere CO2-kvotesystemet EU-Kommissionen vil reformere CO2-kvotesystemet Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge