Radikale: Vi skal afskaffe affald i 2050

AFFALD: Nyt udspil fra Radikale vil afskaffe affald i 2050 på samme måde, som vi skal være fri af fossile brændsler. Det sætter nye krav til genanvendelse og forbud mod affaldsforbrænding. Brancheorganisation deler visionen, men advarer mod retningen.

Foto: Katja Holm/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Ida Auken har en drøm.

En vision. En ambition.

Og nu også en plan.

Planen er, at Danmark skal være fri for affald i 2050. Alle ressourcer skal på dette tidspunkt kunne genbruges igen og igen.

Lige så klart som det var, da Anders Fogh Rasmussen sagde, at vi skal være fri af fossile brændsler i 2050, vil jeg gerne have en regering, som siger, at i 2050 er vi helt fri af affald.

Ida Auken
Miljøordfører (R)

Til gavn for kloden, økonomien og især de kommende generationer, som den radikale miljøordfører forklarer det.

“Det kræver, at vi gentænker den måde, vi forbruger og producerer. Det kræver en fuldstændig omlægning af vores affaldssektor til en ressourcesektor. Og det kræver bedre samspil og partnerskaber mellem virksomheder, myndigheder og forskningsmiljøer,” siger Ida Auken.

Ti veje til et affaldsfrit samfund
Hun er hovedskribent på det radikale udspil “Et Danmark uden affald”. En plan på 10 punkter, som skal sikre, at affald i 2050 er et begreb, der hører fortiden til.

De 10 skridt spænder vidt fra et forbud mod forbrænding over en modernisering af affaldssektoren til en reformering af bygningsreglementet:

Forbrænding er no-go
Her vækker især det første punkt opsigt. I sit udspil skriver partiet, at man vil arbejde for, at der ikke bliver op­ret­­tet yderligere ny forbrændings­kapacitet i Danmark. Ligeledes vil vi lø­ben­de hæve målene for genanvendelse af affald i Danmark, så vi sikrer os, at 100 procent af vores affald konverteres til nye ressourcer i 2050.

Dokumentation

Radikales 10 skridt til et affaldsfrit Danmark i 2050:

1. Fuld stop for forbrænding i 2050. Hvis Danmark skal være helt fri af affald, skal vi stoppe med at brænde og deponere vores affald og gå over til fuld genanvendelse. Derfor vil vi arbejde for, at der ikke bliver op­ret­­tet yderligere ny forbrændings­kapacitet i Danmark. Ligeledes vil vi lø­ben­de hæve målene for genanvendelse af affald i Danmark, så vi sikrer os at 100 procent af vores affald konverteres til nye ressourcer i 2050.

2. Affaldssektoren skal strømlines. Sorteringen af affald skal være mere effektiv. Det kan gøres ved at få mere volumen ind i de enkelte affalds­strøm­me. Derfor skal husholdningsaffald og erhvervsaffald igen kunne behandles sammen, og flere private virksomheder skal udvikle nye teknologier til sor­te­ring og genanvendelse af affald. Vi vil arbejde for en æn­dring af affaldssektoren, hvor kommunerne står for myndig­heds­ar­bej­det, målsætning og rammer for genanvendelsen, mens flere private aktører kan udføre opgaverne. Kommuner skal have mulighed for at organisere sig i stør­re enheder og bygge centrale sorteringsanlæg eller mere specialiserede an­læg som for eksempel plastiksorteringsanlæg.

3. Grøn teknologipulje. Danske virksomheder er generelt gode til at gen­vinde deres affald, men skal blive meget bedre, hvis vi skal opnå am­bi­tio­nen om at blive helt fri for affald i 2050. Vi foreslår derfor oprettelsen af en grøn teknologipulje på 10 millioner kroner, som på linje med Vækstfonden og Dansk Vækstkapital træder til med investeringer, når private investorer identificerer virksomheder med stort grønt vækstpotentiale.

4. Pulje til cirkulær økonomi-kommuner. Radikale Venstre vil gerne gøre noget for dem, der tør vise vejen og gøre en ekstra indsats. Vi forslår derfor oprettelsen af en pulje på 10 millioner kroner, som under fri­kommune­ordningen skal hjælpe tre udvalgte cirkulær økonomi-kommuner til at eksperimentere med reglerne, så de kan finde nye måder at drive deres indsatser på og udvikle nye typer genanvendelse såvel som deleordninger for deres borgere.

5. Klogere og mere grønne offentlige indkøb. Der skal være en klar grøn bevidsthed i alle offentlige indkøb. Regeringen skal derfor udarbejde en samlet strategi for offentlige indkøb, der har et særligt fokus på gen­anvendelse og cirkulær økonomi. Medarbejdere, der udarbejder og håndterer offentlige udbud, skal uddannes til at sætte fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi i sammensætningen af deres udbud. Ligeledes foreslår vi, at Miljøstyrelsens Partnerskab for offentlige grønne indkøb skal have et særligt fokus på cirkulær økonomi. Endeligt foreslår vi at fortsætte Danmarks Statistiks arbejde med at udvikle et ”grønt nationalregnskab”, som fremadrettet vil give offentlige myndigheder en nødvendig rettesnor i sammensætningen af bæredygtige og grønne indkøb.

6. Taskforce for cirkulær økonomi. For at holde et skarpt fokus på genanvendelse i hele landet foreslår vi at oprette et taskforce for cirkulær økonomi i Erhvervsministeriet. Det nye taskforce skal sikre, at der i al er­hvervs­politik er fokus på genanvendelse, ressourceproduktivitet og cirku­lær økonomi. Taskforcen skal samle op på uhensigtsmæssig lovgivning, der står i vejen for genanvendelse og cirkulær økonomi. Lovgivningsmæssige bar­rierer skal spilles ind til Virksomhedsforum, hvorigennem Erhvervs­mi­nis­te­­ren kan udfordre andre ministerier på nødvendigheden af de regler, der står i vejen for den grønne vækst. Endeligt foreslår vi også at etablere et landsdækkende rej­se­hold, der kan rådgive virksomheder og kommuner i, hvordan ellers spildte ressourcer kan genanvendes.

7. Genbrugte ressourcer skal handles. Genanvendte resurser skal afsættes på den mest effektive måde. Til gavn for virk­­somheder og miljøet. Vi foreslår derfor at oprette en ressourcebørs, der kan videreformidle og afsætte affaldsstrømme til interesserede aftagere. Her­­under affaldsstrømme, der eventuelt kan forarbejdes og transformeres til helt nye materialer. Ved at udnytte viden og ekspertise fra for eksempel erhvervsaffalds­kon­sulenter kan den ene virksomheds affald blive den anden virksomheds res­source. Et godt eksempel kan ses i Aalborg, hvor rejeskaller fra Royal Greenland Seafood forarbejdes af Fodercentralen Limfjorden til brug i mink­foder.

8. Grønt bygningsreglement. Danmark har brug for et opdateret og mere grønt bygningsreglement. I dag går alt for mange materialer tabt, fordi processen, fra nedrivning af en bygning til husets materialer er væk, går alt for hurtig. Alt for mange ressourcer, som enten kan genbruges eller forarbejdes til nye materialer, sendes til forbrænding og deponering, inden dets værdi er blevet vurderet. Vi skal sætte ambitiøse mål for vores ressourceproduktivitet, så vi får mest mulig økonomisk værdi ud af vores ressourcer. Derfor ønsker vi, at undersøge muligheden for at indføre krav om et materiale pas, så vi altid kan værdiansætte de vigtigste materialer i produkter og bygninger og en ressourcescreening, inden bygninger rives ned. Et godt eksempel kan findes i forbindelse med Metrobyggeriet, hvor firmaet Lendager Group gennemførte en ressourcescreening og fandt 300 ton lærketræ, som de efterfølgende brugte til at bygge altaner af i private boliger.

9. Flere målrettede grønne støtteordninger. Danmark skal gøre mere for at kick-start’e omstillingen til en mere cirkulær økonomi. Radikale Venstre foreslår derfor at målrette vores erhvervsstøtteordninger mod projekter og programmer, der understøtter den grønne omstilling. Helt konkret vil vi mål­ret­te flere midler fra Udviklings- og demonstrationsprogrammer til cirkulær øko­nomiske initiativer. Midler fra Grønt Udviklings- og De­mon­stra­ti­ons­pro­gram (GUDP) kan for eksempel i langt højere grad kanaliseres til cirkulær øko­no­miske programmer samt opgradering af produkter i landbrugs­sek­t­o­ren.

10. Flere og klogere private partnerskaber. Radikale Venstre har en vision om, at danske virksomheder skal være førende inden for omstillingen til cirkulær økonomi. Ligesom danske virksomheder har vist vejen i forhold til udviklingen af for eksempel vindmøller, skal danske virksomheder i fremtiden også være førende i forhold til indførslen af cirkulær økonomi. Det kræver blandt andet, at private virksomheder skal være bedre til at samarbejde og udnytte synergier. Vi ønsker derfor, at der oprettes flere partnerskaber inden for vigtige områder som elektronik, mode og tekstil, landbrug, byggeri og gerne på tværs af sektorer og brancher. Partnerskabet skal baseres på materialer fremfor på baggrund af industri. Et konkret eksempel kunne være partnerskabet mellem tekstilindustrien og isoleringsvirksomheder, hvor genanvendt tekstil bruges som isolering. Disse partner­skaber kan rådgive regeringen i en ny og grønnere politik, sikre langt mere genanvendelse indenfor hver branche og ikke mindst innovation indenfor både teknologi og praksis.

De foreslåede tiltag anslås at koste 50 millioner kroner. Midlerne skal findes gennem Promilleafgiftsfonden for Landbruget.


0:000:00