Rapport: Der er penge at tjene på overskudsvarmen

KORT NYT: Virksomheder har mulighed for at spare penge, hvis de udnytter deres overskudsvarme rigtigt. Samtidig vil det være en gevinst for klimaet, viser ny rapport.
Kristian Andersen

Der er både penge at spare, og gevinster for klimaet, hvis industrien udnytter overskudsvarmen fra produktionen. Det viser en ny rapport, som konsulentfirmaet Viegand Maagøe har lavet for Energistyrelsen.

En stor del af overskudsvarmen kan bruges til at sænke virksomhedens eget varmeforbrug, mens resten kan sendes ud på fjernvarmenettet, hvor den kan dække omkring 70.000 parcelhuses behov for fjernvarme, konkluderer rapporten.

"Virksomhederne har stadig masser af muligheder for at lave energieffektive løsninger, hvor de gavner klimaet, miljøet og forbedrer deres økonomi. Det er et eksempel på, at en ambitiøs klimapolitik og en fornuftig erhvervspolitik går hånd i hånd," siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i pressemeddelelsen. 

Rapporten viser, at virksomhederne kan spare, hvad der svarer til otte procent af brændsels- og fjernvarmeforbruget, hvis de udnytter overskudsvarmen fornuftigt.

Investeringer hurtigt tjent hjem
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet skriver, at investeringen i varmepumper og andet udstyr hurtigt vil være tjent hjem igen for virksomhederne.

Tilbagebetalingstiden er på op til fire år. Samtidigt har nye rammevilkår gjort det mere fordelagtigt for virksomheder at udnytte overskudsvarmen. F.eks er energiafgiften på el til varmepumper mere end halveret. 

Martin Lidegaard udtaler:

"Jeg håber, at de forbedrede rammevilkår vil øge interessen for at udnytte overskudsvarmen. Jeg vil opfordre alle virksomheder med overskudsvarme til at undersøge mulighederne."

Rapporten er en faglig gennemgang af de gældende vilkår for udnyttelse af overskudsvarme i industrien og blev lavet som led i energiaftalen fra marts 2012, hvor det blev aftalt, at der skulle laves en analyse af mulighederne for bedre udnyttelse af overskudsvarme fra industrien.

0:000:00