Rapport: EU overopfylder allerede klimamålet for 2020

EU: CO2-udslippet i EU er siden 1990 faldet med 23 procent, viser ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur. Selvom EU har et mål om 20 procent CO2-reduktion i 2020, ser det ud til i praksis at lande på 25 procent, viser prognose.

EU's klima- og energikommissær, Miguel Arias Cañete, mener, EU's CO2-reduktioner viser, at beskyttelse af klimaet og den økonomiske vækst kan følges ad.
EU's klima- og energikommissær, Miguel Arias Cañete, mener, EU's CO2-reduktioner viser, at beskyttelse af klimaet og den økonomiske vækst kan følges ad.Foto: Partido Popular
Morten Øyen

Når det kommer til de vedtagne klimamål, så leverer EU i stor stil.

Fakta
Klimatopmødet i Paris

COP21 afholdes 30. november til 11. december i Paris i Frankrig. Processen frem mod Paris-topmødet har været en skitse til en kommende aftale. Det er politikernes håb, at topmødet kan ende med en ny global klimaaftale, som skal gælde fra 2020.

Overordnet er der to spor for klimaaftalen, der skal indgås i Paris:
– et er penge til verdens fattigste lande, der rammes af klimaforandringerne. Her skal man finde ud af, hvordan man finansierer Den Grønne Fond, der skal have 100 milliarder dollars per år fra 2020.
– det andet spor går på CO2-reduktioner efter 2020, så der er en chance for at bremse verdens temperaturstigning. Her har EU allerede vedtaget, at udledningen i 2030 skal være 40 procent lavere end i 1990. USA har meddelt, at dets udslip i 2025 skal være 26-28 procent lavere end i 2005. Kina har sagt, at landets udslip skal toppe senest i 2030. De tre står tilsammen for omkring halvdelen af verdens CO2-udledning. 

Det viser en ny rapport, ”Trends and projections in Europe 2015”, fra Det Euopæiske Miljøagentur. For mens EU-politikerne har vedtaget et mål om at reducere CO2-udslippet med 20 procent i 2020, så er det allerede faldet med 23 procent, viser rapporten.

Den seneste prognose fra medlemslandene viser oveni, at EU med den allerede vedtagede politik vil nå op på en reduktion på 24 procent i 2020. Og nå 25 procent med de foranstaltninger, der allerede er under forberedelse i de forskellige medlemslande.

EU's klima- og energikommissær, spanske Miguel Arias Cañete, glæder sig over farten på CO2-reduktionen.

Det er et stærkt signal før konferencen i Paris om, at vores klima- og energipolitik virker.

Miguel Arias Cañete
EU's klima- og energikommissær

”Disse resultater taler for sig selv: Fra 1990 til 2014 er det lykkedes Europa at nedsætte emmissionerne med 23 procent, og i samme periode voksede Europas økonomi med 46 procent. Vi har konsekvent vist, at beskyttelse af klimaet og den økonomiske vækst følges ad,” siger EU-kommissæren i en pressemeddelse.

Stærkt signal inden Paris
Han mener rapportens resultat er højaktuelt forud for de internationale klimaforhandlinger i Paris til december.

”Det er et stærkt signal før konferencen i Paris om, at vores klima- og energipolitik virker,” siger Miguel Arias Cañete.

Ifølge Det Europæiske Miljøagenturs rapport er faldet i CO2-udledningen fra 2013 til 2014 på fire procent. Det skyldes i høj grad et meget varmt år, som betyder lavere energiforbrug.

Efter 2020 forventes CO2-udledningerne at blive ved med at falde, men i et mere langsomt tempo. Ifølge medlemsstaternes egne prognoser ventes emissionerne med de allerede påtænkte tiltag at falde med mellem 27 og 30 procent i 2030 i forhold til 1990-niveauet.

0:000:00