Rapport: Klimaforandringerne truer Danmark på flere områder

DOKUMENTATION: Flere flygtninge, problemer for landbruget og datanedbrud. Det er nogle af de trusler, Danmark står over for på grund af klimaforandringerne ifølge en rapport fra hjælpeorganisationen Care.

Klimaforandringerne kan bidrage til politisk uro, som på sigt kan give flere asylansøgere i Danmark, lyder det i en rapport fra Care. 
Klimaforandringerne kan bidrage til politisk uro, som på sigt kan give flere asylansøgere i Danmark, lyder det i en rapport fra Care. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En rapport fra Care bekræfter mange af de trusler, som klimaforandringerne medfører, særligt fordi Danmark ikke kan lukke sig af for resten af verden. Dansk økonomi er åben og dybt afhængig af verdenssamfundet, og derfor kan forandringer få store konsekvenser, selv om de foregår langt væk.

Verdenshandlen forstyrres
Danmark er mere afhængig af handel end mange andre lande. Vores økonomi er lille og åben, og vi kan ikke på nogen måde være selvforsynende. Selv vores eksport er helt afhængig af import – halvdelen af vores eksportvarer er skabt ved at hente varer, for eksempel bomuld og kobber, og tjenester udefra.

Klimaforandringerne forventes at få den globale produktivitet til at falde, gøre det sværere og mindre stabilt at producere en række råvarer, lige som transporten kan forstyrres og gøres dyrere af ekstremt vejr. Samtidig stiger presset på vandressourcerne, hvilket kan få priserne til at stige på mange varer, og en del lande vil måske vælge at tilgodese deres egne borgere, før de begynder at handle med udlandet.

Landbruget kan få problemer
I landbruget kan det største problem blive at hente foderstoffer som soja. Varmere klima kan betyde bedre forhold for skadedyr og sygdomme hos planter og husdyr.

Dyrere veje og datanedbrud
Infrastruktur som veje, jernbaner, broer, havne og så videre kan få problemer på grund af stigende vandstand og flere og kraftigere storme. Det kan gøre transport dyrere og mindre stabil. Den høje grad af digitalisering trues især af, at mange virksomheder benytter sig af it-tjenester i lande, som er sårbare over for klimaforandringer. Her er der ifølge rapporten risiko for økonomiske tab på grund af datanedbrud forårsaget af for eksempel oversvømmelser og tørke.

Flere mennesker på flugt
Hvis mennesker flygter på grund af klimaforandringer, giver det dem ikke ret til asyl. Men hvis der opstår politisk uro og krige på baggrund af klimaforandringer – sådan som vi har set flere steder i verden – stiller sagen sig anderledes, og det forventes, at den type konflikter bliver hyppigere fremover. Det kan betyde øget pres på Danmark i forhold til at modtage flygtninge og asylansøgere.

Flere konflikter og mere behov for hjælp
Klimaforandringerne forstærker risikoen for uro og konflikt og hermed også terroraktivitet. Danmark kan risikere at mærke et pres for at øge vores militære engagement og støtte internationale sikkerhedsoperationer gennem Nato og FN.

På plussiden er blandt andet flere turister, bedre vilkår for dyrkning af frugt og grønt og gode eksportmuligheder af klimateknologi

Læs hele rapporten hos Care her.

0:000:00