Reaktioner på energiaftalen: "Medmindre der er solformørkelse og vindstille samtidig, er det faktisk en rigtig god idé"

OVERBLIK: V er stolt af balancen mellem skat og grønt, DF fik flyttet vindmøller væk fra sure naboer og ud på havet, og de røde partier vil bygge mere grønt oven på aftalen. Se partiernes udlægning af den brede energiaftale.

Kristian Jensen (V) roste alle partier for den store vilje til at indgå kompromis. Regeringen har selv måttet skære ned på kravet om afgiftslettelser og måtte skrue antallet af havvindmølleparker op fra én til tre.
Kristian Jensen (V) roste alle partier for den store vilje til at indgå kompromis. Regeringen har selv måttet skære ned på kravet om afgiftslettelser og måtte skrue antallet af havvindmølleparker op fra én til tre.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Energibranchen jublede, de blå partier var stolte, de røde var tilfredse med at få lagt et bundniveau, og klimaforkæmperne var mellemfornøjede.

Her er et overblik over reaktionerne på energiforliget, der faldt på plads fredag med samtlige Folketingets partier bag sig.

Regeringen: Finansminister Kristian Jensen (V)
Selv om regeringen havde spillet ud med at lette elafgifterne for 3,5 milliarder kroner, men endte på lettelser for 2 milliarder, er finansministeren ”meget tilfreds”.

”En lavere elvarmeafgift er afgørende for, at vi får noget el ind i vores varmeproduktion, så vi kommer videre fra de fossile brændsler, vi har i dag,” siger han.

Kristian Jensen peger på, at den lavere elafgift især vil få effekt for den grønne omstilling på lidt længere sigt.

”Når vi når frem mod 2030, hvor cirka 100 procent af strømmen vil være grøn strøm – medmindre der både er solformørkelse og vindstille samtidig – så er det faktisk en rigtig god idé. Det er med til at skabe samfundsøkonomi i aftalen. Det er med til at skabe vækst i Danmark,” siger han.

Læs også

Socialdemokratiet: Jens Joel, energiordfører
Mens regeringen fremhævede den gode balance mellem afgiftslettelser og grøn omstilling, mente socialdemokraterne, at det var dem, der havde sørget for, at energiforliget ikke tippede over med for mange skattelettelser.

”I det forslag, regeringen lagde frem, var der alt for mange skattelettelser og alt for lidt grøn ambition. Det har vi nu fået vendt på hovedet, så der er mange flere grønne ambitioner: Flere havvindmølleparker, mere grøn strøm i vores fjernvarmesektor, en milliard til grøn forskning og meget mere,” sagde Jens Joel.

Han lagde dog op til, at en socialdemokratisk ledet regering vil gå endnu videre, og at S vil kaste sig ind i forhandlingerne om transportområdets klimaudledning til efteråret.

”Det er klart, at hvis vi havde siddet for bordenden, var der områder, hvor vi var gået længere. Vi ville gerne have været mere ambitiøse på energieffektiviseringer og på hele delen om den grønne transport,” lød det fra Jens Joel.

Dansk Folkeparti: René Christensen, finansordfører
Med aftalen vil antallet af vindmøller på landjorden på længere sigt blive mere end halveret, og det var et stærkt ønske fra Dansk Folkeparti.

”Vi har simpelthen fået det, vi kom efter. Vi har fået paradigmeskiftet. Vi lagde ud med en vindmøllepark til havs, nu bliver der tre. Samtidig har vi sagt, at vi skal begrænse antallet af vindmøller på land markant. Nu går vi fra 4.300 til 1.850 over en kort årrække. Det synes vi er rigtig godt for danskerne. Vindmøller, de står rigtig godt til havs,” sagde René Christensen.

Han fremhævede også initiativer, som giver folk med bolig i nærheden af nye vindmøller bedre vilkår – for eksempel mulighed for at sælge deres bolig til dem, der vil investere i vindmøllerne.

SF: Pia Olsen Dyhr, formand
SF’s formand er glad for at have gjort regeringens udspil ”en lille smule mere grønt” end det ”sorte”, der var spillet ud med.

”Jeg synes, det er positivt, at vi har besluttet nu, at der skal være tre havvindmølleparker inden 2030, for SF var faktisk det første parti, der kom med det udspil, og nu er det alle Folketingets partier, der bakker op,” sagde Pia Olsen Dyhr, der var trukket i den knaldgrønne kjole i dagens anledning.

Hun kaldte det ”et skridt på vejen”, at aftalen endte med et mål om 55 procent vedvarende energi, hvor regeringen havde spillet ud med 50 procent. SF vil have målet op på 60 procent.

”Vi har nu også en beslutning om at udfase kul inden 2030. Det er to redskaber, som er rigtig vigtige for fremtidens klima,” sagde Pia Olsen Dyhr om aftalen.

Radikale: Ida Auken
De Radikale er mere end tilfredse med deres resultater.

Energibranchen
Der er generelt stor jubel i de brancher, som bliver berørt af energiforliget. Alle fra Dansk Energi og Danske Rederier til Vestas og Grundfos er glade for aftalen.

Her er et par af reaktionerne på Twitter:

Også arbejdernes fagforbund LO er glad for udsigten til grønne job.

Grønne foreninger
Humøret er mindre højt i nogle af de foreninger, som kæmper for beskyttelse af natur og klima. Her er reaktionerne fra Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace: 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00