Realdania skyder trecifret millionbeløb i grøn gearing af offentlige investeringer

STØTTE: Realdania står nu klar med 175 millioner kroner, der skal bidrage til en bæredygtig toning af genopretningen efter covid-19. Hovedparten skal understøtte anlægsprojekter i ikke mindst kommunerne.

Realdania skyder over 100 millioner kroner i at gøre offentlige og almene byggeprojektere mere bæredygtige.
Realdania skyder over 100 millioner kroner i at gøre offentlige og almene byggeprojektere mere bæredygtige.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der skal tænkes i både klima og bæredygtighed, når kommuner landet over i disse dage og uger forbereder en investeringsoffensiv, som skal holde samfundsøkonomien i gang oven på covid-19-krisen.

Det er i hvert fald ambitionen hos Realdania, der fredag præsenterer en satsning på 175 millioner kroner, som skal bidrage til, at det danske samfund kommer bedre ud af covid-19-krisen, end vi gik ind i den.

Ud af de 175 millioner kroner skal de 115 gå til at understøtte, at ambitionen om at bruge anlægsinvesteringer til at sikre job og velstand kommer til at gå hånd i hånd med bæredygtighed og klima.

”Målet med vores initiativer er at bistå både med penge og viden, så man kan træffe så oplyste og kloge beslutninger som overhovedet muligt, når man nu skal i gang med alle de nye projekter,” siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.

Fakta
Hvad er Realdania?
Realdania er en filantropisk forening med omkring 165.000 medlemmer. Foreningen arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø, forstået som de fysiske rammer for vores hverdag.

Realdania har siden år 2000 støttet omkring 3.900 projekter med ca. 20 mia. kr. I 2019 uddelte foreningen godt 1,2 mia. kr. til næsten 300 projekter, som vil blive realiseret i de kommende år.

Kilde: Realdania

Kommunernes anlægsloft er blevet suspenderet i 2020 for at give rum til et ekstraordinært højt investeringsniveau. Alene i København har det ført til fremrykning af investeringer for 350 millioner kroner fra 2021 til 2020.

{{toplink}}

Vi kommer ikke med alle pengene til at realisere anlægsprojekter. Men vi kommer med et mindset.

Jesper Nygård
Administrerende direktør for Realdania

Støtte til rådgivning og energirenovering
Jesper Nygård ser den aktuelle situation som en enestående mulighed for at få gennemført anlægsprojekter på en måde, så det på den længere bane kan spare penge, CO2, energi eller driftsmidler.

”I mange byggesager er der en ærgerlig tendens til at suboptimere mellem anlæg og drift. Vi vil gerne bidrage til, at man kan træffe de mest optimale langsigtede beslutninger med fokus på blandt andet bæredygtighed, klima og implementering af verdensmålene,” siger Jesper Nygård.

Konkret vil støtten fra Realdania kunne bruges til rådgivning i form af eksempelvis såkaldte LCA-beregninger (livscyklus- og levetidsomkostningsanalyser, red.) eller til bæredygtighedscertificering.

0:000:00