Reformation af Energitilsynet skal forhindre møgsager på Lilleholts bord

NYHEDSANALYSE: En bred politisk aftale fastslår, at Energitilsynet i sin nuværende form er svagt og ineffektivt. Erstatningen hedder Forsyningstilsynet, som med en uafhængig og resultatorienteret direktør i front skal luge ud i forsyningssektorens dårlige sager.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Klaus Ulrik Mortensen

Et halvt års møgsager på energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) bord hober sig op.

Først var der sagen om Energigruppen Jylland Varmes opkrævning af 454 millioner kroner i ekstraregninger hos fjernvarmekunderne.

En betændt sag med tråde tilbage til 2012. Men til trods for, at et samlet Christiansborg i december 2012 fordømte Energistyrelsens tilladelse til, at EGJ Varme kunne opkræve 282 millioner kroner i historisk forrentet indskudskapital hos kunderne, blev den politiske vrede aldrig omsat til handling.

Og det betød, at EGJ Varme i januar 2017 fik blåstemplet ønsket om at trække yderligere 172 millioner kroner ud af kunderne.

Tilsynet skal have muskler til at varetage forbrugernes interesser i dialog med en branche, som i stigende grad bliver kommercialiseret og professionaliseret. Branchen er jo velorganiseret og god til at varetage sine egne interesser, men der er desværre eksempler på, at det er sket på bekostning af forbrugerne.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Endnu værre var det dog, at en lang række såvel offentlige som private fjernvarmeværker ønskede at kopiere fidusen. Lilleholt forsøgte at appellere til selskabernes moral, men forgæves. Og medio september kunne Politiken fortælle, at 44 selskaber fastholder ansøgningerne.

Farvel til forbrugernes penge
Herefter fulgte oprulningen af, at Lilleholts stort anlagte forsyningsstrategi, som anviste årlige besparelser på 5,9 milliarder kroner i 2025, havde svært ved at blive ført ud i livet. Og fødselsbesværlighederne blev ikke mindsket ved, at regeringen i juni måned indgik en politisk aftale om fjernvarmesektorens fremtid, som betyder, at selskaberne alligevel ikke kan udlodde overskud til ejerne.

Endelig var der sommerens føljeton om elsektorens fejlslagne investeringer. I alt ti milliarder kroner har energiselskaberne således brændt af på kreative kommercielle aktiviteter. Penge, som vel at mærke kunne være betalt tilbage til forbrugerne.

Nyt tilsyn skal matche stærkere branche
Nu kommer så Lilleholts svar på balladen: En reformation af Energitilsynet, som skifter navn til Forsyningstilsynet og i den forbindelse skal ledes af en ny uafhængig direktør.

”Forsyningstilsynet skal fungere som forbrugernes uafhængige vagthund i forhold til energi- og forsyningssektoren. Forbrugerne risikerer at betale for meget for gas, el og varme, når tilsynet ikke er stærkt og effektivt,” siger Lars Christian Lilleholt i en pressemeddelelse udsendt sent onsdag eftermiddag.

0:000:00