Regeringen udvider undersøgelse af vindmølle-støj

STØJ: Regeringen vil nu inddrage flere sygdomme i undersøgelsen af vindmølle-støj. Men det er langtfra godt nok, mener Venstre. Holbæks borgmester er bekymret for kæmpemøllerne.
Foto: Colourbox
Anders Jerking

Der skal nu langt flere sygdomme med i den store undersøgelse af, hvordan naboer til vindmøller bliver påvirket af møllestøjen.

Det fortalte sundhedsminister Astrid Krag (SF) på et samråd i sidste uge.

I sommer blev det besluttet at undersøge, om det kan give forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme at bo tæt på vindmøller. Men efterfølgende har Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller som omtalt i Altinget.dk krævet, at også andre sygdomme bliver inddraget i undersøgelsen. Det ønske bliver nu imødekommet.

"Jeg kan fortælle, at vi på baggrund af en præsentation fra Kræftens Bekæmpelse nu er indstillet på at udvide helbredsundersøgelsen," sagde Krag og forklarede, at undersøgelsen nu også skal belyse sammenhængen mellem vindmøllestøj og henholdsvis diabetes, depression, blodtryk, fødselsvægt og søvn.

Jeg undrer mig over, at man har brugt mange millioner på at undersøge, hvordan vindmøller påvirke fugle og dyr, men når mennesker oplever, at de bliver syge, så vil man ikke undersøge det til bunds. Det er helt utilfredsstillende. 

Hans Christian Schmidt (V)
Tidl. miljøminister

Undersøgelsen er bestilt af Sundhedsministeriet, Miljøministeriet og Energi- og Klimaministeriet i fællesskab. I øjeblikket er projektbeskrivelsen ved at blive lavet. Den skal herefter vurderes af en international støjforsker, inden undersøgelsen formentlig kan gå i gang inden årets udgang. Astrid Krag regner herefter med, at det vil tage to år at få undersøgelsen færdig.

V utilfreds med undersøgelse
Men selv om regeringen nu har udvidet undersøgelsen, så forstummer kritikken ikke. Tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt (V) er langtfra tilfreds med undersøgelsen.

"Jeg er dybt betænkelig ved, at sådan noget som stress ikke er omfattet. Hvorfor er det ikke det? Er det, fordi miljøministeren eller klimaministeren siger nej?" siger han til Altinget.dk.

Han undrer sig også over, at der ikke er lagt op til at måle den konkrete støj ude hos naboerne, ligesom der heller ikke er lagt op til at se på reglerne for opstilling af møller.

"Jeg undrer mig over, at man har brugt mange millioner på at undersøge, hvordan vindmøller påvirker fugle og dyr, men når mennesker oplever, at de bliver syge, så vil man ikke undersøge det til bunds. Det er helt utilfredsstillende," siger Hans Christian Schmidt.

0:000:00