Regeringen giver 600 millioner til vindmøllepark i Etiopien

GRØN ENERGI: Ulla Tørnæs bevilger 600 millioner kroner til en vindmøllepark i Etiopien, som bliver sendt i udbud blandt danske virksomheder. Vigtigt at holde fokus på oprindelige folks adgang til jord, fastslår professor.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Rasmus Dahl Løppenthin

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har besluttet at bevilge 600 millioner kroner til en stor vindmøllepark i Etiopien.

Parken kommer til at rumme op til 54 vindmøller, som skal levere strøm til omkring 100.000 indbyggere i hovedstaden Addis Ababa.

"Vi vil rigtig gerne være med til at sikre adgang til bæredygtig energi i ét af verdens fattigste lande," siger Ulla Tørnæs.

Ifølge seniorforsker ved DIIS Helle Munk Ravnborg er initiativet godt for klimaet:

Det er den etiopiske regerings ansvar at kompensere eventuelle husstande, som vil miste adgangen til jord.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

“I klimamæssig forstand er der ikke nogen tvivl om, at det er langt bedre at slå ind på CO2-neutral kurs i afrikanske lande,” siger hun.

Sendes i udbud
De 600 millioner kroner er en bevilling og ikke en investering, da man ikke skønner, at opgaven kan løftes på markedsvilkår. 

Alligevel vil man nok notere sig udmeldingen med en vis interesse hos Vestas og den danske udgave af Siemens Wind Power.

"Opgaven vil blive udbudt blandt danske virksomheder," siger Ulla Tørnæs.

Regeringens check dækker dog kun halvdelen af udgifterne til projektet, som lige nu er budgetteret til at løbe op i 1,26 milliarder kroner. Resten skal dækkes af den etiopiske regering.

0:000:00