Regeringen holder ensartet CO2-afgift ud i strakt arm: "Ingen ved, hvordan det skal kunne lade sig gøre"

KLIMA: ”Motoren” i den grønne omstilling er ”sat i gear” med regeringens bud på en grøn skattereform, lyder det fra skatteminister Morten Bødskov (S). Men støttepartierne langer kraftigt ud efter udspillet, som både kaldes ”uambitiøst” og ”bedrøveligt”.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostMorten Øyen

Danmark bevæger sig ”gradvist” i retning af en mere ensartet beskatning af CO2-udslip med regeringens længe ventede udspil til en grøn skattereform.

Fakta
Det foreslår regeringen

Fra 2023 hæves energiafgiften gradvist for erhvervslivets brug af energi til produktionsprocesser. Det vil skabe en mere ensartet energibeskatning, da der i dag er meget højere energiafgifter på for eksempel boligopvarmning og transport. Visse særligt energitunge virksomheder vil først skulle betale de øgede afgifter fra 2025.

Det forventes at bidrage med en CO2-reduktion på 0,5 millioner ton i 2025.

Regeringen vil samtidig understøtte erhvervslivet med en ”grøn kickstart” for at ”holde hånden under virksomheder”, der er blevet svækket af coronakrisen.

Samlet foreslår regeringen at at hæve erhvervslivets energiafgifter på fossile brændsler med 715 milioner kroner frem mod 2025, mens udspillet lægger op til at støtte erhvervslivet med 4,5 milliarder kroner fra 2021-25.

Kilde: Skatteministeriet

Men først tidligst i 2022 vil det være muligt at træffe en endelig beslutning om, hvorvidt der skal indføres en generel og ensartet CO2-afgift over alt i økonomien.

Sådan lyder det fra skatteminister Morten Bødskov (S), som side om side med klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede regeringens bud på ”første etape” af en grøn skattereform mandag formiddag.

”Vi tager nu fat på den første etape af en grøn omstilling af vores skatte- og afgiftssystem, hvor vi gradvist bevæger os i retning af en mere ensartet beskatning af CO2-udslip,” siger Morten Bødskov, da Altinget taler med ministeren mandag eftermiddag.

Jeg forventer, at udredningen af et beskatningsniveau for landbruget vil være klar i 2022. Og når vi er tættere på at have det på plads, så er der jo mulighed for at beslutte, hvorvidt vi så skal vælge en egentlig ensartet CO2-afgift, eller om vi ikke skal gøre det.

Morten Bødskov
Skatteminister, Socialdemokratiet

Reform i flere faser
Udspillet indeholder ikke nogen model for en ensartet CO2-skat, selvom det ellers netop var en del af opdraget med klimaaftalen fra juni

I stedet ønsker regeringen, at erhvervslivet skal betale højere energiafgifter for fossile brændsler fra 2023. Det vil skabe en mere ensartet energibeskatning. I dag er der nemlig kun få eller ingen energiafgifter på erhvervslivets energi til produktionsprocesser, mens der for eksempel er høje energiafgifter på at varme sin bolig op.

Regeringens forslag til stigende energiafgifter vil særligt ramme landbruget og den tunge industri, som ifølge regeringen så skal kompenseres gennem betydelige skatte- og afgiftsrabatter til nye investeringer allerede fra 2021.

{{toplink}}
Læs også

Samlet foreslår regeringen at hæve erhvervslivets energiafgifter på fossile brændsler med 715 millioner kroner frem mod 2025, mens udspillet lægger op til at støtte erhvervslivet med 4,5 milliarder kroner fra 2021-25.

0:000:00