Regeringen indgår ny aftale med Mærsk om Nordsøen

AFTALE: Regeringen, S, DF, SF og R er blevet enige om en aftale, der skal sikre genoprettelse af Tyra-feltet.

Foto: Martin Sylvest/Scanpix.dk
Amalie Bjerre Christensen

Regeringen er blevet enig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale om at investere et tocifret milliardbeløb i olie- og gasudvindingen i Nordsøen.

Dermed har det været muligt at indgå en aftale med A.P. Møller-Mærsk om at genoprette det nedslidte Tyra-felt, hvor mere end 90 procent af gasproduktionen i den danske del af Nordsøen forbehandles.

”Det har været afgørende for regeringen, at vi med den nye Nordsø-aftale sikrer, at vi får fornyet infrastrukturen og hentet de resterende ressourcer i Nordsøen op,” siger finansminister Kristian Jensen (V).

26 milliarder i skatteindtjening
Regeringen forventer, at der med den nye aftale vil blive tale om en skatteindtjening på op imod 26 milliarder kroner frem mod 2042. Derudover vil investeringen være med til at fastholde og udvikle arbejdspladser i olie- og gassektoren.

Med den nye aftale sænkes skatten på olie- og gasudvinding fra 2017 til 2025. Stiger olieprisen til mere end 75 dollar per tønde, som staten regner med, vil selskaberne skulle betale skatterabatten tilbage.

”Der er brug for omfattende investeringer, blandt andet i genopbygningen af Tyra-platformen, og derfor har vi valgt midlertidigt at sænke skatten, så det bliver attraktivt for private firmaer at fortsætte olie- og gasudvindingen i fuldt omfang de kommende år,” siger Kristian Jensen.

”Alternativet er, at staten går glip af potentielle milliardindtægter, og at industrien risikerer at skulle nedlægge lokale arbejdspladser,” tilføjer han.

Aftalen mellem partierne og regeringen vil blive finansieret ved at afskaffe forskudsmoms-ordningen og ved at indføre udbyttebetaling for Vækstfonden og Eksportkreditfonden.

Hos Olie Gas Danmark, der er brancheforening for olie- og gassektoren i Danmark, kalder man aftalen et skridt imod indfrielse af Nordsøens potentiale.

”Det er en utrolig vigtig aftale. For med aftalen har vi opnået en fælles forståelse af, at Nordsøens potentiale ikke bliver udnyttet uden en ændring af de nuværende rammevilkår. Det er afgørende”, siger administrerende direktør Martin Næsby i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det indeholder aftalen:

– DUC vil gennemføre en fuld genopbygning af Tyra-anlæggene i Nordsøen.

– Genopbygningen vil muliggøre udvinding af forventet 129 mio. tønder olie.

– Tredjepartsadgangen til infrastrukturen i den danske del af Nordsøen forbedres.

– Der etableres en pulje på 100 mio. kr. til grønne initiativer i relation til olie og gasindvinding.

Der indføres et investeringsvindue fra 2017-2025, hvor rammebetingelserne for investering i Nordsøen midlertidigt forbedres. Dette indebærer:

  • Kulbrintefradraget hæves over en seksårig periode fra 5 pct. årligt til 6,5 pct. årligt
  • Satsen for saldoafskrivninger i kulbrinteskatten hæves fra 15 til 20 pct.
  • Fradragstidspunktet for de to ovennævnte fradrag ændres, fra tidspunktet hvor investeringerne tages i brug, til betalingstidspunktet.

Aftalen sikrer, at hvis oliepriserne stiger til mindst 75 dollar pr. tønde, som staten forventer, så skal selskaberne starte med at betale skatterabatten tilbage.

Den midlertidige skatterabat medfører et mindreprovenu for staten. Dette finansieres af følgende initiativer på erhvervsområdet:

  • Indførelse af udbytte fra Vækstfonden og Eksportkreditfonden
  • Afskaffelse af forskudsmomsordningen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00