Regeringen indkalder til krisemøde: Partier bryder ”ånden” i energiaftalen

FORLIG: Fire partier har ifølge regeringen handlet imod energiaftalens ånd ved ikke at stemme for lovforslag, og der er derfor indkaldt til møde i starten af 2019 for at drøfte aftalepraksis. S slår fast, at man ikke vil forlade energiforliget.

Finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har indkaldt energiordførerne til møde om forligspraksis, efter fire partier ikke ville stemme for et lovforslag, der er udsprunget af energiaftalen. (Arkivfoto).
Finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har indkaldt energiordførerne til møde om forligspraksis, efter fire partier ikke ville stemme for et lovforslag, der er udsprunget af energiaftalen. (Arkivfoto).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Man skal være loyale, stemme for, og ”tage det sure med det søde,” hvis man vil være med i energiforliget.

Fakta
Resumé af lovforslaget:

Formålet med lovforslaget er at ophæve kommunernes adgang til at pålægge nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt til kollektiv varmeforsyning. Lovforslaget giver desuden producenter af varme ved eldrevne varmepumper mulighed for at indregne et overskud i prisen, hvis varmen leveres til et kollektivt varmeforsyningsanlæg. Disse dele af lovforslaget er en opfølgning på energiaftalen af 29. juni 2018 mellem alle Folketingets partier. 

Lovforslaget indeholder endvidere nye bestemmelser om digital sagsbehandling på varmeforsyningslovens område, som er en opfølgning på aftalen om digitaliseringsklar lovgivning mellem alle Folketingets partier fra januar 2018.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 60 (DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 47 (S, EL, ALT og SF).

Kilde: ft.dk

Sådan lyder det i et brev fra finansminister Kristian Jensen (V) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til energiforligskredsens ordførere onsdag aften, efter Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet havde truet med torsdag at ikke at stemme for lovforslaget om stop for forbrugerbindinger, der er en del af energiaftalen fra juni.

”Mindretallet har desuden stillet ændringsforslag, der ikke har grundlag i energiaftalen, og som der ikke er opbakning til i salen. Det er beklageligt og imod aftalens ånd,” skriver ministrene, som derfor har indkaldt til et møde ”først i 2019 for at drøfte aftalepraksis.”

”I mellemtiden vil vi appellere til at være loyale over for aftalen og dens principper og stemme for lovforslaget,” fortsætter ministrene.

Socialdemokratiet forlader ikke energiforliget. Men det er klart, at vi forventer, man lytter, når vi på en række forligskredsmøder har rejst nogle bekymringer. 

Jens Joel (S)
Energiordfører

Stemte gult
Brevet fik dog ikke ordførerne fra de oprørske partier til at ændre holdning.

Både Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet valgte den gule knap – altså at stemme hverken for eller imod – da forslaget torsdag blev vedtaget med et flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale.

”Jeg står på forbrugernes side, og forbrugerne skal have frihed til frit at vælge opvarmningsform,” udtaler energiminister Lars Chr. Lilleholt oven på vedtagelsen, hvor han ikke selv var til stede i Folketinget, men dækket ind af ”fungerende energiminister” Kristian Jensen.

Skruet for højt op
Debatten i Folketinget forud for afstemningen torsdag kom dog hurtigt til at handle om ”trusselsbrevet”, som Enhedslistens Søren Egge Rasmussen fik det kaldt.

”At skrue det op til det niveau er slet ikke rimeligt,” lød det fra EL-ordføreren.

0:000:00