Regeringen klar med rekordbeløb til klimahjælp i ulande

FINANSLOV: Grøn pulje under udviklingsbistanden skal løftes markant, fremgår det af regeringens forslag til finanslov. Det er godt nyt for danske virksomheder, vurderer DI, mens klima-ngo absolut ikke er imponeret. 

Regeringen vil tilføje markant flere muskler til Danmarks grønne indsats i udviklingslandene.

Det fremgår af finanslovsforslaget, som finansminister Kristian Jensen (V) fremsætter torsdag.

Frem mod 2022 vil man afsætte 540 millioner kroner årligt til Klimapuljen, som blandt andet går til at fremme klimatilpasning i udviklingslandene.

Beløbet bliver dermed på et rekordhøjt niveau og er samtidig en markant stigning i forhold til 2018, hvor puljen var på 350 millioner kroner. 

"Man skal bare have oplevet den sommer, vi lige har haft i Danmark, for at kunne se, at vi er udsat for nogle voldsomme klimaforandringer. Og man er endnu hårdere ramt i Afrika, hvilket skaber et stort problem med klimaflygtninge. Derfor er det her område en vigtig prioritet for os," siger Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Samtidig kan klimainvesteringerne være med til at åbne døre for grønne virksomheder, som kan eksportere danske løsninger til lande som Vietnam, Sydafrika og Mexico.

"Danmark er et foregangsland på det her felt. Og det er jo ikke kun i forhold til vind, det er bredt i forhold til de grønne løsninger. Så det er naturligvis også én af baggrundene for, at vi øger bevillingen til klimapuljen," siger Michael Aastrup Jensen.

Den grønne satsning høster store roser fra De Radikales udviklingsordfører, Martin Lidegaard, som både er tidligere klimaminister og formand i den grønne tænketank Concito.

"Jeg tillader mig at være kisteglad. Det er en god nyhed for klimaindsatsen," siger han.

Hos Dansk Industri tager man også varmt imod nyheden. Faktisk kan industrien slet ikke finde noget skidt at sige om de ekstra penge til den klimarelaterede udviklingsbistand.

”Klimapuljen har været med til at gøre Danmark til en vedholdende og troværdig partner i det internationale samarbejde. Det er det her med til at styrke,” siger DI-branchedirektør Troels Ranis og tilføjer:

”Det er samtidig godt for danske virksomheder. For det her er en vej, som giver mulighed for at bringe vores grønne styrkepositioner i spil internationalt.”

Care Danmark savner ambitioner
Den grønne udviklingsorganisation Care Danmark er anderledes forbeholden.

"Jeg er absolut ikke imponeret. Det her er en ganske lille stigning fra et i forvejen lavt niveau," siger John Nordbo, som arbejder med klima-advocacy for organisationen.

Han peger på, at regeringen selv skar massivt i Klimapuljen, da man trådte til efter valget i 2015. Han mener samtidig, de ekstra millioner forslår som en skrædder i helvede, hvis Danmark skal bidrage aktivt til at opfylde Paris-aftalen.

Fra 2020 vil klimamålene nemlig efterlade en årlig regning på hele 100 milliarder dollars til verdenssamfundet.

"Danmark er langt fra at bidrage med en fair andel af den forpligtigelse, vi har i forhold til klimafinansiering. Og det ændrer en beskeden tilføjelse til klimapuljen ikke på," siger John Nordbo. 

,

Forrige artikel Ny chef for udflyttet tilsyn: Vi har dobbelt op på opsigelser Ny chef for udflyttet tilsyn: Vi har dobbelt op på opsigelser Næste artikel Sådan foregår forhandlingerne om finansloven Sådan foregår forhandlingerne om finansloven