Regeringen kritiseres for at glemme grøn renovering

SKAT: Regeringens forslag om øget fradrag til forbedringer i hjemmet bør i langt højere grad målrettes klimavenlig renovering, mener Concito og forsker ved Aalborg Universitet. Kritikken møder dog modstand fra begge politiske fløje.
Foto: Colourbox.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Samtalekøkkener og jacuzzier skal ikke have samme tilskud som vigtige energirenoveringer, mener tænketanken Concito, som bakkes op af lektor ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen. De appellerer nu begge til Folketingets partier om at målrette fradraget mod energibesparelser.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at Folketinget tirsdag førstebehandlede et forslag om, at private husstande skal have mulighed for at trække istandsættelse og vedligeholdelse fra på selvangivelsen. Ordningen skal indføres som et forsøg fra den 1. juni 2011 til og med 2013.

Men nu kritiseres forslaget for ikke at være styret nok mod klimavenlige forbedringer.

"Staten kan jo kun bruge pengene én gang, og hvis man vælger at smøre fradraget bredt ud, så får vi ikke den klimaeffekt, vi gerne vil have," siger formand for Concito, Martin Lidegaard.

Det her forslag modarbejder ikke energirenoveringer, for det giver jo også fradrag til det. Men jeg kan godt følge kritikken så langt, at man også ved renoveringspuljen kunne se, at trækket på energirenoveringer ikke var så stort, som man kunne ønske sig.

Jesper Petersen (SF)
Skatteordfører

Brian Vad Mathiesen anser forslaget som et signal om, at politikerne helt glemmer den samfundsmæssige gevinst.

"Hvis man målretter fradraget, så kan man med kendt teknologi skabe en hel masse arbejdspladser, hvor man samtidig sparer samfundet rigtig mange brændsler og derved penge," siger han.

Borgen skal ikke diktere
Argumenterne bider imidlertid ikke rigtigt på Christiansborg. Skatteordfører for Konservative Mike Legarth mener ikke, at staten bør blande sig i, hvad danskerne bruger deres penge til. Han understreger desuden, at han har stor tiltro til, at danskerne vælger klimavenlige løsninger.

"Jeg synes, at den her kritik tilsidesætter, at folk tænker selv og selvfølgelig sætter energirigtige vinduer i og så videre. Fordi det tjener deres egen privatøkonomi på lidt længere sigt," siger han og peger derudover på, at han finder det ganske fint, hvis folk hellere vil have et nyt køkken eller bad.

"Det her skal være til gavn for alle danskere, så bredt som muligt. Det skal ikke kun være en specifik energirigtig branche, der skal tilgodeses," siger Mike Legarth.

0:000:00