Regeringen ophæver miljøkrav til lastbiler: Varerne skal ud til butikkerne

CORONA: For at sikre nok dagligvarer til forbrugerne i de store byer, giver miljøminister Lea Wermelin nu midlertidigt lov til, at gamle lastbiler kan køre ind i byerne. Kommuner opfordres også til at se bort fra støjgener.

Det skal i hvert fald ikke være på grund af strikse miljøkrav, at butikkerne i de store byer løber tør for varer som følge af coronakrisen.

Det mener regeringen, der derfor i de næste ti dage ophæver miljøkrav til dieseldrevne lastbiler og busser i de store byer.

"Det er vigtigt at slå fast, at der er dagligvarer nok. Men i den her særlige situation skal vi gøre det så nemt som muligt at få varerne ud i butikkerne. Også om natten og i ydertimerne. Derfor har jeg valgt at dispensere fra reglerne i miljøzoner de næste 10 dage i første omgang, så erhvervslivet bedre kan få varerne fra lagre til butikker," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Der er i dag indført miljøzoner i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Frederiksberg kommuner. Miljøzonerne er et helt centralt element i myndighedernes kamp mod luftforurening fra transportsektoren, og der stilles derfor krav til forureningen fra både biler, varebiler, busser og lastbiler.

Men i lyset af coronakrisen skal der være sikkerhed for, at butikkerne har varer på hylderne den kommende tid. Og derfor vil regeringen konkret fjerne kravet til partikelfiltre på ældre lastbiler og busser. Det betyder, at alle lastbiler den næste tid kan køre ind i byen, uanset hvor meget de sviner.

Brev til kommunerne
Transporten til dagligvarebutikker er også begrænset tidsmæssigt på grund af støjgener, da en række kommuner eksempelvis stiller krav til, at der ikke bringes ud om natten. Miljøministeren vil derfor sammen med transportminister Benny Engelbrecht (S) sende et brev til kommunerne og opfordre til, at der også her slækkes på reglerne.

”Hvis de enkelte kommuner har truffet beslutninger om deres vejes udnyttelse, som hindrer en hurtig og effektiv udbringning af varer, vil jeg opfordre kommunerne til midlertidigt at ophæve sådanne beslutninger,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Forrige artikel Regeringen vil redde jobtruede lønmodtagere i Regeringen vil redde jobtruede lønmodtagere i "historisk" ny milliardaftale Næste artikel Coronakrisen kaster grus i regeringens storstilede klimapartnerskaber Coronakrisen kaster grus i regeringens storstilede klimapartnerskaber