Regeringen overvejer ”gennemsigtig” PSO-afgift

VE-STØTTE: Efter kritik fra Rigsrevisionen vil finansminister Bjarne Corydon (S) og energiminister Martin Lidegaard (R) nu overveje, om den udskældte PSO-afgift skal opgøres direkte på finansloven. Det vil dog tidligst ske i 2014.
PSO-afgiften, som finansierer støtte til vedvarende energi, skal være mere gennemsigtig, mener Rigsrevisionen.
PSO-afgiften, som finansierer støtte til vedvarende energi, skal være mere gennemsigtig, mener Rigsrevisionen.Foto: Colourbox
Morten Øyen
For at gøre PSO-afgiften mere "gennemskuelig" skal den for fremtiden på årets finanslov. Det foreslår rigsrevisor Lotte Strøm, og det tager regeringen nu til efterretning.

PSO er en forbrugerafgift på el til finansiering af vedvarende energi. Omkostningen til PSO'en er blevet kritiseret fra energibranchen og særligt Venstre, da den er højere end i andre lande og er steget markant de seneste år.

Afgiften svinger, da den afhænger af elprisen, men udgør i reglen omkring fem milliarder kroner om året. I takt med at energiaftalen fra sidste år bliver en realitet, så stiger afgiften yderligere.

"Rigsrevisionen finder under hensyn til beløbets størrelse, den fremtidige vækst i udgiftsniveauet, og at der ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er tale om en erhvervsstøtteordning, at der bør skabes yderligere gennemsigtighed med de offentlige forpligtelser, hvilket bedst kan ske gennem en optagelse på de årlige finanslove," skriver rigsrevisor Lotte Strøm.

Og den anbefaling vil man tænke over, lyder det fra klima- og energiminister Martin Lidegaard. Han har taget Rigsrevisionens anbefalinger til "efterretning", og "vil gå i dialog med Finansministeriet om, hvorvidt transparensen kan gøres tydeligere," skriver ministeren i et svar til rigsrevisoren.

Fakta
PSO-afgiften:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav. I 2005 blev der indkrævet 2,1 milliarder kroner i PSO-afgift, men på grund af de lave internationale priser på el, så er det tal steget til 5,82 milliarder kroner i 2012. Energiaftalen fra marts sidste år indeholde en ekstra PSO-omkostning på 5,7 milliarder kroner frem mod 2020.

Også finansminister Bjarne Corydon har noteret sig rigsrevisorens ønske. Han mener dog, at der er brug for en analyse af fordele og ulemper ved at lade PSO-afgiften til vedvarende energi fremgå af finansloven. Da PSO'en i dag opkræves via forbrugernes elregning og administreres af Energinet.dk, der er en selvstændig virksomhed, kan det nemlig medføre en række justeringer af ordningen, hvis den skal på finansloven. En vurdering vil ske i forbindelse med regeringens analyse af tilskuds- og afgiftssystemet. Denne analyse ventes færdig i 2014, oplyser finansministeren.

0:000:00