Regeringen på vej med et samlet klima- og miljøudspil for landbruget

DELEGERETMØDE: Regeringen fremlægger i nærmeste fremtid et landbrugsudspil, der vil tænke indsatsen for et bedre vandmiljø, mere natur og færre klimagasser sammen.

Miljøminister Lea Wermelin og erhvervsminister Simon Kollerup talte sammen med fødevareministeren på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde onsdag.
Miljøminister Lea Wermelin og erhvervsminister Simon Kollerup talte sammen med fødevareministeren på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde onsdag.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

I nærmeste fremtid løfter regeringen sløret for sine grønne fremtidsplaner for landbruget.

Det vil ske i et samlet klima- og miljøudspil, der skulle have været fremlagt fredag, men coronaen ville det anderledes.

Efter 13 ministre er gået i isolation vil det nu i stedet blive præsenteret 'i den nærmeste fremtid', oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Men på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde onsdag i Herning løftede tre af regeringens ministre i videotaler lidt om tankerne bag udspillet.

Alle sektorer kommer til at levere, også landbruget.

Mogens Jensen
Fødevareminister

Regeringen vil "tænke flere indsatser sammen", så indsatsen for et bedre vandmiljø, mere natur og færre klimagasser kan spille sammen, fortalte miljøminister Lea Wermelin.

“I det landbrugsudspil (…) har vi derfor også vandmiljøet og kvælstofudledningerne med. Her er vi interesserede i at finde gode løsninger, der er effektive, langsigtede og holdbare, så I kender rammebetingelserne mange år ud i tiden og kan planlægge efter det,” lød det fra miljøministeren.

Ligesom I har sat et ambitiøst mål for klimaet om, at I vil være CO2-neutrale i 2050, så håber jeg også, at I vil være med til at sætte ambitiøse mål for naturindsatsen. 

Lea Wermelin
Miljøminister

Hun pointerede, at Danmark har nogle klare mål i vandrammedirektivet, som regeringen agter at nå. 

“Vi kan ikke acceptere det pres, der er på dyr og planter i vores åer, fjorde og havområder. Vi skal have en rigere natur, og det kræver et stort arbejde,” sagde miljøministeren.

Et udspil på to ben
Men udspillet kommer også til at indtænke landbrugets konkurrenceevne, lovede fødevareminister Mogens Jensen (S), da han som den første af tre ministre tonede frem på skærmen i Herning og hjemme i stuerne.

0:000:00