Regeringen gør klar til grønnere transport

CO2: Regeringens næste skridt på klimaområdet bliver at levere CO2-reduktioner i transportsektoren frem mod 2020. Det tager tid at nå reduktioner, viser rapport. Concito peger på, at det er billigere at begrænse udledningen i landbrugssektoren.
Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen
Efter sidste uges energiforlig vil regeringen til at fastsætte, hvor meget transportsektorens CO2-udledning skal reduceres frem mod 2020.

Med energiforliget vil regeringen finde 34 procent CO2-reduktion frem mod 2020, men mangler således stadig seks procent for at nå målet fra regeringsgrundlaget om 40 procent i 2020, hvilket senere skal fastsættes ved lov i regeringens bebudede klimalov. De sidste seks procent skal landbrugs- og transportsektorerne levere, hvilket regeringen i løbet af 2012 vil præsentere i en klimaplan.

Det er imidlertid usikkert, hvad den plan konkret kommer til at indeholde, men ifølge Klima- og Energiministeriet vil den fastsætte mål for transport- og landbrugssektoren samt komme med idéer til, hvordan de mål kan nås.

Det er desuden planen, at Transportministeriet og Skatteministeriet i samarbejde med Klima- og Energiministeriet skal udarbejde regeringens udspil på transportområdet, hvilket ingen af ministerierne dog har noget at berette om på nuværende tidspunkt.

EL: Transporten skal have en omgang
Mens Venstre i det hele taget er meget kritisk over for regeringens ønske om at gå til 40 procent CO2-reduktion, så er regeringens støtteparti Enhedslisten positiv og har allerede idéer til bestemte tiltag, som de vil komme med, når regeringen har spillet ud med noget på transportområdet.

Det er meget lettere og meget billigere at nå CO2-reduktionerne inden for landbrugsområdet, end det er for transportområdet.

Torben Chrintz
Videnschef, Concito

Læs: Klimalov kommer tidligst i 2013 

Partiets klimaordfører Per Clausen mener dog på forhånd, at der skal tages markant fat i transportsektoren.

"Jeg mener, at der er mest brug for at finde noget i transportsektoren, for den sektor har bare haft støt stigende CO2-udledning de sidste mange år. På landbrugsområdet er man lykkedes med nogle reduktioner, så derfor er der efter min mening rigtig god grund til at tage fat på transportområdet," siger Per Clausen.

Rapport: Lang vej til 1990-niveau
Teknologirådets rapport om vejen til en fossilfri transportsektor fra januar i år viser, at Per Clausen har en pointe. For siden 1990, som er det år, regeringen beregner reduktioner ud fra, er CO2-udledningen fra transportsektoren kun gået en vej: Op.

Fra 1990-2010 er transportsektorens udledning således steget med 23 procent, hvilket ifølge rådets sekretariatschef Lars Klüver gør målet om at reducere transportens CO2-udledning siden 1990 meget svært.

0:000:00