Regeringen ser stort potentiale i grøn strøm og fremlægger otte pejlemærker

Ikke overraskende skal elforbruget stige betydeligt mod et klimaneutralt samfund, viser regeringens nye elektrificeringsstrategi. Den opsætter dog ingen mål eller anviser nogen finansiering. Til gengæld varsles nye udspil til efteråret.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der skal meget mere grøn strøm til, hvis ambitionerne om et klimaneutral samfund skal indfries.

Det fremgår af regeringens elektrificeringsstrategi, der blev offentliggjort tirsdag morgen.

Udspillet sætter ifølge regeringens pressemeddelelse en ”klar retning for elektrificeringen af Danmark.”

Strategien viser, at der på sigt er et teoretisk potentiale for, at 60 procent af vores CO2-udledninger kan elektrificeres. Det svarer til en reduktion på 28 millioner ton CO2.

Det med strategien viser "retning" skal dog tages bogstaveligt.

Vi mangler konkrete mål, og det får vi ikke med regeringens strategi.

Lars Aagaard
Administrerende direktør, Dansk Energi

Den nye strategi indeholder ingen mål eller bud på økonomi, men slår dog fast, at klimaneutralitet kun kan nås, hvis transportsektoren, varmesektoren og industrien får skrotter de fossile brændstoffer og i langt højere grad bliver elektrificeret.

”Stigningen i elforbruget er forbundet med betydelig usikkerhed, men et illustrativt skøn er mellem en fordobling og tredobling af vores nuværende elforbrug,” hedder det i udspillet.

Usikkerhed og pejlemærker
Hvordan vi kommer dertil, blafrer stadig i den vind, som nok kommer til at levere en væsentlig del af strømmen til det stigende elforbrug.

”Det er ikke en opgave, som vi kan løse alene fra Christiansborg. Det er en skelsættende samfundsudfordring, som vi kun kan løse i et samspil med de virksomheder og eksperter, der udvikler de teknologiske løsninger, der skal få fremtidens elsystem til at virke,” som klimaminister Dan Jørgensen skriver i forordet til strategien.

0:000:00