Regeringen udskyder energiudspil

UDSKUDT: Det bliver alligevel ikke i år, at regeringen kommer med et udspil til en ny energiaftale. Regeringen håber på bedre dynamik i forhandlingerne, hvis de først starter efter nytår, lyder det fra ministeren.

Foto: /ritzau/Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

Energifolket må væbne sig med tålmodighed.

Regeringen har nemlig valgt at udskyde sit udspil til en ny energiaftale til efter nytår. Det oplyser energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Energiwatch.

I regeringensgrundlaget står der ellers, at udspillet skulle præsenteres i efteråret 2017.

"Det er jo lidt senere end oprindeligt udmeldt, men dels får regeringen et travlt efterår, og dels tror vi, at vi får en bedre dynamik, hvis vi venter med forhandlingerne til efter nytår," siger Lars Chr. Lilleholt til EnergiWatch.

Fakta

Ny energiaftale med mere havvind

Regeringen vil i efteråret 2017 komme med oplæg til en ny bred energiaftale efter 2020, blandt andet på baggrund af Energikommissionens arbejde. En ny energiaftale har til formål at sikre en forsat omstilling af energisektoren.

Danmark er globalt førende på vindområdet med virksomheder, der klarer sig i verdensklasse. Danmark er i en unik position til fortsat at udbygge med havvind.

Omkostningerne til udbygning af havvind er faldet markant de seneste år. Det skal fortsætte, herunder blandt andet understøttet med yderligere udbygning af testpladser for land- og havvind i Danmark.

Det er regeringens mål, at Danmark skal være det første land i verden, hvor havvind kan klare sig på markedsvilkår. Med henblik på at sikre et beslutningsgrundlag for en fortsat udbygning vil regeringen igangsætte en screening af Nordsøen og Østersøen for mulige placeringer til yderligere havvind.

Elmarkedet skal videreudvikles, og landets støttesystemer for vedvarende energi skal harmoniseres. Som led i elektrificeringen af energisystemet vil regeringen fremme varmepumper og udnytte overskudsvarme. Desuden vil regeringen analysere barrierer for lagring af el.

Fremtidens fleksible energimarked kræver samtænkning af energiformer og fleksibilitet på både udbuds- og efterspørgselssiden. Regeringen vil derfor udarbejde en handlingsplan for smart energi, herunder med fokus på de muligheder, som digitalisering medfører.

Det danske energisystem har alle forudsætninger for at være det mest innovative, effektive og fremsynede i verden. Det kræver, at den danske energiforskning kontinuerligt er i den absolutte verdenselite. Regeringen vil derfor styrke den danske energiforskning og aktivt udnytte samarbejdet i Mission Innovation-initiativet, så Danmark konstant ligger i top på udviklingen og kommercialiseringen af ny energiteknologi.

Derudover ønsker Danmark nationalt at styrke og videreudvikle EUDP-forskningsordningen.

Kilde: Regeringsgrundlaget, Statsministeriet

Til Energiwatch fortæller ministeren, at regeringen har travlt med andre udspil i efteråret og at han med udskydelsen håber på at slippe for afbrydelser i forhandlingerne – såsom juleferien.

Nye afbrydelser lurer
Da den seneste energiaftale blev indgået i marts 2012 havde der forinden været langstrakte forhandlinger. Og medmindre der denne gang kan lukkes en lynaftale, risikerer ministeren trods udskydelse alligevel afbrydelser.

Folketinget går officielt på juleferie onsdag 20. december og genoptager arbejdet 9. januar. Derefter har ministeren så en måned, inden Folketinget igen holder mødefri i forbindelse med vinterferien i uge 7. Uge 10 er også mødefri, ligesom der er en uges mødefri i forbindelse med påskeferien.

Ambitioner er uændrede
Til Energiwatch slår ministeren fast, at regeringens mål for udspillet er uændret.

”V skal indfri målene i regeringsgrundlaget og ikke mindst, at vi i 2030 skal have mindst 50 procent vedvarende energi; samtidig med at vi skal have lavet en energiaftale i god tid inden næste folketingsvalg," siger Lars Chr. Lilleholt.

0:000:00