Regeringen vil gøre Bornholm til grønt kraftcenter med nyt partnerskab

Med et nyt partnerskab vil regeringen gøre Bornholm til førende grøn energiø og erhvervsfyrtårn indenfor udvikling, test og demonstration af grøn energi.

Som en del af et nyt partnerskab lancerede regeringen sammen med en række lokale og nationale aktører den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island, som skal gøre Bornholm til førende grøn energiø.
Som en del af et nyt partnerskab lancerede regeringen sammen med en række lokale og nationale aktører den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island, som skal gøre Bornholm til førende grøn energiø.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sabine Dybdahl Christoffersen

Regeringen ønsker at samarbejde med en række lokale og nationale aktører for at gøre Bornholm til førende grøn energiø i et nyt partnerskab. 

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

"Bornholm har alle forudsætninger for at blive et grønt fyrtårn. Derfor er jeg også stolt over, at vi i dag kommer med en partnerskabsaftale, hvor regeringen sammen med stærke lokale og nationale kræfter skruer op for test af grøn energi," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup.

Som en del af partnerskabet lancerede aktørerne i sidste uge den erhvervsdrivende fond Baltic Energy Island, som skal stå i spidsen for at gøre Bornholm til grønt kraftcenter.

Samtidig bliver der etablereret et Residental College, der skal skabe samarbejde mellem studerende, forskere og virksomheder om grøn energi, og som skal afsøge muligheden for et test-center for energiø-teknologi på Bornholm.

"Bornholm har potentiale til at blive Østersøens grønne teknologiske knudepunkt. Der er lokal opbakning til den grønne omstilling og tårnhøje ambitioner for øens grønne fremtid, fordi bornholmerne forstår at udnytte de muligheder, som for eksempel Energiø Bornholm bringer til solskinsøen," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. 

Regeringen har sat en milliard kroner af til at udvikle otte lokale erhvervsfyrtårne.

Oprettelsen af erhvervsfyrtårnene er en del af regeringens regionale vækstteams, der med udgangspunkt i lokale erhvervsstyrker vil bidrage til udviklingen af nye danske styrkepositioner – blandt andet indenfor grøn energi. 

Udover regeringen består partnerskabet af det lokale konsortium, Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

0:000:00