Styrelser vil granske støj fra kystnære vindmøller

STØJ: Kritik af modellen for at beregne støjgener fra de kystnære havvindmølleprojekter får nu Energistyrelsen og Miljøstyrelsen til at se nærmere på den anvendte model.

Ofte er det udsigten til de kystnære havvindmøller, som er årsag til kritik. Nu rejses der også kritik af lyden fra dem.
Ofte er det udsigten til de kystnære havvindmøller, som er årsag til kritik. Nu rejses der også kritik af lyden fra dem.Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Morten Øyen

Støj fra kystnære vindmøller kan være langt kraftigere end forudsagt.

Sådan lød anklagen i Weekendavisen i sidste uge, og kritikken har gjort indtryk på regeringens embedsmænd.

”Energistyrelsen har aftalt med Miljøstyrelsen at se nærmere på kritikken af den støjberegningsmodel, som bliver anvendt til beregning af støj fra havvindmøller, og som i Weekendavisen kritiseres for at være forbundet med usikkerhed ved større afstande over vand,” oplyser pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, til Altinget.

Læs også: Ny blæst om kystnære vindmøller

Model undervurderer støj
Det er professor John Harrison fra Queen's University i Canada, som ifølge Weekendavisen er en af verdens førende eksperter, når det gælder lyd over vand, som står for kritikken af den støjberegner-model, der i dag bruges til de kystnære vindmølleprojekter i Danmark.

NORD-2000-modellen, som den kaldes, er oprindeligt tænkt til måling af støj fra vindmøller på land og virker derfor kun på havstrækninger op til en kilometer, lyder kritikken. De kystnære havvindmøller – for eksempel de to nye kystnære havvindmølleparker fra Vattenfall, som skal bygges i Vesterhavet – står længere ude på havet.

”Lyden rejser bemærkelsesværdigt mere effektivt over vand end over land. Især om natten, hvor de atmosfæriske forhold får lydbølgerne til at reflektere mellem vandet og atmosfæren, så de forstærkes,” forklarer John Harrison til Weekendavisen.

Trusler om sagsanlæg
En af kritikkerne af de kystnære havvindmøller, advokat for lodsejerne ved Jammerland Bugt, Brian Hebel Andersen, er ikke i tvivl om, at den model, som anvendes i dag, undervurderer støjgenerne fra de kystnære havvindmøller.

Og han vil være klar til nye sagsanlæg, hvis planerne om kystnære vindmøller i Jammerland Bugt bliver en realitet. Netop med henvisning til, at de forventede støjgener ikke er beregnet korrekt.

0:000:00