Regeringen vil ikke øge klimamål

KLIMAMÅL: Der bliver ikke lavet mere ambitiøse klimamål i EU før 2020, lyder det fra regeringen. Rød blok stiller spørgsmålstegn ved, om Danmark overhovedet vil kæmpe for et øget ambitionsniveau.

Mads Gluud Jørgensen

Det er vigtigt, at klimaaftalen fra december i Paris ikke bliver en sovepude. 

Det mener oppositionen, der tirsdag havde kaldt klimaministeren i samråd med spørgsmål om, hvad Danmark gør for at være et foregangsland i EU på klimaområdet. 

“Hvilken rolle spiller Danmark i forhold til EU’s ambitionsniveau? Er vi i den klub af lande, der vil presse EU-Kommissionen til at øge ambitionsniveauet? Eller er vi i virkeligheden mest optaget af at slippe så billigt som muligt?” spurgte Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.

Det er Danmark ikke, lød det fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Han mener Danmark er blandt de ambitiøse lande, men at Parisaftalen først skal ratificeres, inden man tager hul på diskussionen om nye målsætninger.

“Vi er parat til at drøfte, om man kan hæve 2030-målet, når man skal drøfte det her igen tidligst i 2018. Vi vil gerne have det nuværende tilsagn på plads, inden vi kommer med nye tilsagn om yderligere CO2-reduktioner i 2030,” svarede ministeren, der understregede, at der ikke var nogle, der havde givet ligeså ambitiøse bidrag.

Lilleholt: Vi skal være troværdige
Maria Reumert Gjerding var ikke tilfreds med ministerens svar og spurgte igen, om Danmark er med i den klub, der allerede nu vil arbejde for at hæve ambitionsniveauet.
Det er Danmark umiddelbart ikke, for det gælder i første omgang om at skabe troværdighed om den aftale, som blev indgået i Paris, svarede ministeren. 

“Det er først og fremmest afgørende, at de tilsagn, der er givet, bliver leveret. Det handler om troværdighed til resten af verden, og at andre lande også er i gang med den her opgave. Og skal vi hejse fanen højt og sige, at de andre skal gøre noget, så skal vi også selv levere,” lød det fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00