Regeringen vil redde jobtruede lønmodtagere i "historisk" ny milliardaftale

TREPART: Regeringen og arbejdsmarkedets parter rækker nu en hånd ud til erhvervslivet og tilbyder lønkompensation til virksomheder, der er økonomisk ramt af coronaudbruddet.

Frem til 9. juni kan virksomheder med fyringstruede ansatte få en lønkompensation på op til 75 procent af en medarbejders løn.
Frem til 9. juni kan virksomheder med fyringstruede ansatte få en lønkompensation på op til 75 procent af en medarbejders løn.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Efter rekordhurtige forhandlinger i løbet af weekenden lancerer regeringen og arbejdsmarkedets parter nu en hjælpepakke, der skal sikre, at danske lønmodtagere ikke mister deres job på grund af coronaudbruddet.

Ved hjælp af den nye trepartsaftale vil private virksomheder blandt andet kunne få kompensation fra staten, der dækker op til 75 procent af de fyringstruede medarbejderes løn.

”Hvis der er stort fald i aktivitet, og produktionen står stille, har vi meget stor forståelse for, at man har behov for at sende sine medarbejdere hjem. Men lad være med at fyre dem. Hold igen med fyresedlerne,” lød bønnen fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun flankeret af finansministeren og parterne præsenterede hjælpeaftalen i Statsministeriet.

Gælder de næste tre måneder
Den midlertidige lønkompensation kommer til at gælde fra 9. marts til 9. juni.

Det er klart, at det koster nogle penge. Det bliver dyrt. Men alternativet havde været, at rigtig mange mennesker var blevet sendt ud i arbejdsløshed og usikkerhed på et tidspunkt, hvor der er brug for det modsatte.

Nicolai Wammen (S)
Finansminister

Så sent som lørdag kunne Dansk Erhverv, som også er en del af den nye aftale, melde ud, at op mod 46.900 personer i den kommende tid risikerer at miste deres arbejde alene i de virksomheder, der beskæftiger sig med turisme og oplevelser.

Ifølge aftaleteksten er den økonomiske håndsrækning tiltænkt de private virksomheder, der er ”ekstraordinært hårdt ramt” som følge af coronavirus. Helt konkret er der tale om de virksomheder, der står over for at afskedige for mindst 30 procent eller minimum 50 medarbejdere.

Virksomhederne vil maksimalt kunne få kompensation for 23.000 kroner af den pågældende medarbejders månedsløn. For ansatte på timeløn vil statens kompensation gælde for 90 procent og i alt 26.000 kroner om måneden.

Wammen: Det er nødvendigt med en investering
Det er endnu uvist, i hvor stort et omfang muligheden for lønkompensation vil blive brugt af erhvervslivet. Kigger man på beregninger fra Finansministeriet, kan der blive tale om en direkte udgift fra statens side på 3,8 milliarder kroner.

Under pressemødet takkede finansminister Nicolai Wammen (S) arbejdsmarkedets parter for deres velvilje til at få en aftale hurtigt på plads og understregede, at det korte forløb symboliserede ”Danmark, når det er bedst”.

Samtidig tilføjede han, at det er altafgørende med en tung investering fra statens side, hvis titusinder af mennesker ikke skal risikere at stå med en fyreseddel.

”Det er klart, at det koster nogle penge. Det bliver dyrt. Men alternativet havde været, at rigtig mange mennesker var blevet sendt ud i arbejdsløshed og usikkerhed på et tidspunkt, hvor der er brug for det modsatte,” lød det finansministeren.

Læs også

Et skridt ud af mange
Direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen fremhævede trepartsaftalen som ”et historisk skridt” og understregede, at der er brug for ”akut nødhjælp” for at redde danske arbejdspladser.

”Det handler om menneskers livsværk. Det handler om menneskers arbejdspladser. Det handler om menneskers livsgrundlag. Derfor står vi sammen skulder ved skulder med regeringen, som vi synes har håndteret situationen exceptionelt godt i den her svære tid,” sagde Brian Mikkelsen.

Han hæftede sig dog også ved, at der i den næste tid vil blive brug for endnu flere hjælpepakker til erhvervslivet. Mette Frederiksen nævnte ligeledes, at man allerede nu har sat gang i arbejdet med en særlig indsats for at hjælpe de små virksomheder, som ligeledes står over for en økonomisk udfordring.

Læs mere om aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00