Regeringen vil skrotte CO2-kvoter – men eksperterne er splittede

KLIMAMÅL: Regeringen udskyder den grønne omstilling ved at bruge milliarder på CO2-kvoter, mener Klimarådet. Nej, det er med til, at Danmark lever op til EU's klimakrav billigt, lyder det modsat fra De Økonomiske Råd.

Står det til regeringen skal næsten en tredjedel af CO2-reduktionen fra klimaudspillet komme ved annullering af CO2-kvoter. Eksperterne er splittede om det er klogt. 
Står det til regeringen skal næsten en tredjedel af CO2-reduktionen fra klimaudspillet komme ved annullering af CO2-kvoter. Eksperterne er splittede om det er klogt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Er det klogt, når regeringen frem mod vil 2030 vil annullere CO2-kvoter for at leve op til klimaforpligtelsen fra EU?

Fakta
Annullering af CO2-kvoter - Det foreslår regeringen:

Danmark har fået et højt klimamål i EU i 2030. Derfor har vi fået mulighed for at anvende annullering af CO2 -kvoter til opfyldelse af målet. Kvoteannullering er et virkningsfuldt værktøj til at sænke CO2-udledningerne der, hvor det bedst kan betale sig i EU. CO2-udledningerne fra energisektoren og den tunge industri er reguleret gennem EU’s kvotehandelssystem, hvor en CO2-kvote giver tilladelse til at udlede ét ton CO2 .

Kvoteannullering foregår ved, at staten annullerer de kvoter, som er tildelt staten af EU, og som ellers kunne have været solgt på auktion til kvoteomfattede virksomheder. De annullerede kvoter kan herefter modregnes i opfyldelsen af Danmarks klimamål i EU i 2030.

Regeringen vil som en del af klimaindsatsen frem mod 2030 annullere 8 mio. kvoter fra kvotehandelssystemet. Det betyder, at der bliver færre CO2-kvoter i systemet, og dermed bliver det dyrere at udlede CO2. Det giver en reel klimaeffekt i energisektoren og den tunge industri, særligt efter at den seneste kvotereform har strammet kvotehandelssystemet op.

Kilde: "Sammen om en grønnere fremtid" - Regeringens klima- og luftudspil

Det kommer an på, hvem der spørges. Eksperterne er i hvert fald langtfra enige.

Regeringens egen klimarådgiver vender tommelfingeren ned. Til gengæld er der opbakning fra vismændene, mens to tænketanke ser vidt forskelligt på det.

Klimarådet først.

I virkeligheden burde man gå meget længere med at annullere CO2-kvoter.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

”Vores anbefaling er helt at droppe kvoteannulleringen. Den reelle klimaeffekt er begrænset de næste par årtier, og vi skal i gang med at omstille transporten og landbruget, hvis vi skal nå målet om at være fossilfri i 2050. Derfor er det uheldigt at bruge den her mekanisme til at udskyde omstillingen af de sektorer,” siger formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen.

Forslag til 1,5 milliarder
CO2-kvoteprisen er efter den seneste EU-reform steget betydeligt. Det gør regeringens forslag om at annullere otte millioner af de kvoter, som staten har fået tildelt af EU til at sælge til kvoteomfattende virksomheder og energisektoren, dyrere for statskassen.

Både Klimarådet og Det Økonomiske Råd har belæg for det, de siger.

Jens Hauch
Cheføkonom og vicedirektør, Kraka

Ifølge Klimarådet vil den nuværende kvotepris betyde, at forslaget koster cirka 1,5 milliarder kroner. Penge, som Klimarådet mener i stedet burde gå til klimatiltag i Danmark.

”Problemet er, at annullerer vi kvoter i stedet for at gøre noget reelt nu, så skal vi skrue væsentligt op for tempoet på den grønne omstilling efter 2030 – med risiko for slet ikke at nå klimamålet i 2050, eller i hvert fald at det bliver dyrere end nødvendigt, fordi vi er nødt til at forcere udviklingen,” siger Peter Birch Sørensen.

Den bekymring deler man ikke hos De Økonomiske Råd.

0:000:00