Regeringens ekspertgruppe om ny CO2-afgift: ”Vi kan ikke vide, hvor meget Aalborg Portland kan holde til”

Ekspertgruppe har fundet tre modeller til en CO2-afgift, der kan hjælpe politikerne med at nå klimamålet. Det store spørgsmål bliver, hvor meget særhensyn et mindre antal virksomheder med stor CO2-udledning skal have, vurderer vismand og Klimarådet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Kæp, gulerod eller gulerødder?

Nogenlunde sådan kan man vist godt betegne de tre forskellige modeller til en ny CO2-afgift, som formand Michael Svarer sammen med sin ekspertgruppe præsenterede tirsdag i Eigtveds Pakhus i København.

I alle modeller skal prisen på at udlede CO2 sættes op, men hvor prisen i den første model skal være lige høj for alle, så giver de to andre modeller rabat på afgiften til særligt udsatte erhverv og tilskud til CO2-fangst.

Vi går så langt, vi synes, vi kan, hvor de stadig har en realistisk chance for at overleve.

Peter Birch Sørensen
Professor i økonomi og medlem af Ekspertgruppen for en grøn skattereform

Den første bidrager til klimamålet ved samtidig at være god ved samfundsøkonomien. De andre koster det dobbelte, men forsøger at tage hensyn til, at dansk cementproduktion forbliver dansk, og ikke flytter til udlandet ved udsigten til en ny CO2-afgift.

Det har ikke været muligt at finde én model, der perfekt kan tage hensyn til både klima, samfundsøkonomi og konkurrenceudsatte virksomheder, lyder det fra ekspertgruppens formand, Michael Svarer ved præsentationen.

”Vores anbefalinger er: Sigt efter 3,5 millioner tons reduktion og så find den afvejning, som er politisk ønskelig i forhold til samfundsøkonomi og lækagerisiko,” siger Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

Efter pressemødet møder Altinget Peter Birch Sørensen, der er medlem af ekspertgruppen. Ligesom Michael Svarer er han tidligere økonomisk overvismand, Birch har også været Klimarådets første formand.

Faktisk var det Klimarådet, der for alvor satte gang i debatten om en ny CO2-afgift i 2020, efter et stort flertal i Folketinget var blevet enige om en ny klimalov og målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Her er ekspertgruppens tre bud

Ekspertgruppen blev nedsat i forbindelse med den politiske aftale om en grøn skattereform, som regeringen, Venstre, Konservative, Radikale Venstre og SF indgik i 2020.

Nu er eksperterne klar med tre modeller for en fremtidig ensartet CO2-afgift i sin første delrapport.

1. model
Det er den model, hvor de samfundsøkonomiske omkostninger er mindst, men hvor risikoen for en betydelig produktionsnedgang og lækage er størst.

Konkret lægger man op til en ensartet CO2-afgiftssats på 750 kroner per ton CO2 for virksomheder uden for kvotesektoren svarende til den forventede kvotepris i 2030 og en afgiftssats på 375 kroner ton CO2 for virksomheder i kvotesektoren.

Der gives derudover et tilskud til negative udledninger, som højst kan udgøre afgiftssatsen for ikke-kvotesektoren. Afgiftsprovenuet tilbageføres bredt til erhvervslivet. Her forslår eksperterne at det kan være via en generel lempelse af selskabsskatten.

2. model
I denne model forsøger man i højere grad at mindske den lækage, som der ellers vil være i model 1.

Det gøres med en lavere afgift for mineralogiske processer som vurderes særligt lækageudsatte. For at opnå samme CO2-reduktion anvendes afgiftsprovenuet til en tilskudspulje til fangst og lagring af CO2 i fagsprog også kendt som CCS.

Det øger de samfundsøkonomiske omkostninger og bruger provenuet, men leder modsat til en større andel tekniske reduktioner.

Konkret vil man sætte en ensartet CO2-afgiftssats på 750 kroner per ton CO2 for virksomheder uden for kvotesektoren svarende til den forventede kvotepris i 2030, en afgiftssats på 375 kroner per ton CO2 for virksomheder i kvotesektoren og en reduceret afgiftssats på 100 kroner per ton CO2 for mineralogiske processer.

3. model
I den tredje og sidste model tager man yderligere højde for risiko for lækage. Det gør man med en yderligere finansiering på 0,5 milliarder kroner til at reducere den generelle CO2-afgiftssats og forhøje tilskudspuljen til fangst og lagring af CO2.

Konkret vil man sætte en ensartet CO2-afgiftssats på 600 kroner per ton CO2 for virksomheder uden for kvotesektoren, en afgiftssats på 225 kroner per ton CO2 for virksomheder i kvotesektoren og en reduceret sats på 100 kroner per ton CO2 for mineralogiske processer.

Afgiftsprovenuet samt yderligere finansiering på 0,5 milliarder kroner anvendes til et tilskud til fangst og lagring af CO2 til reduktioner fra fossile kilder og til negative udledninger fra biogene kilder.

Den ekstra finansiering på 0,5 milliarder kroner foreslår ekspertgruppen at man finder ved en forhøjelse af bundskatten på 0,05 procentpoint, men kan alternativt tilvejebringes via andre skatter eller omprioriteringer af udgifter.


Kilde: Ekspertgruppen for en grøn skattereform

0:000:00