Rekordhøje gaspriser får presset på EU’s energimarked til at stige

Flere EU-lande efterlyser indgreb i det europæiske energimarked i kølvandet på eksplosive prisstigninger. Emnet splitter EU-landene og kan true den grønne omstilling.

Den franske finansminister, Bruno le Maire, og hans spanske kollega, Nadia Calviño, var blandt dem, der krævede store forandringer fra EU-side for at imødegå tårnhøje el- og gaspriser.
Den franske finansminister, Bruno le Maire, og hans spanske kollega, Nadia Calviño, var blandt dem, der krævede store forandringer fra EU-side for at imødegå tårnhøje el- og gaspriser.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenMorten Øyen

BRUXELLES: Den franske finansminister var ikke tvivl, da han mandag ankom til et møde blandt euro-landene.

Der skal gøres noget ved den måde, det europæiske energimarked fungerer på i dag.

”Det er uretfærdigt, ineffektivt og meget dyrt,” sagde Bruno le Maire til de rullende kameraer foran EU-rådsbygningen på Luxembourgs Kirchberg-plateau.

Han vil ikke længere have franskmændene, som får store dele af deres energiforsyning fra atomkraft, til at betale for, at prisen på naturgas på det seneste har nået rekordhøjder i Europa.

”Vi kan ikke længere acceptere, at elektricitetsprisen er bundet op på gasprisen,” sagde han.

Dermed stikker han hånden direkte ned i et europæisk hvepsebo, hvor der snart sagt er lige så mange meninger om, hvordan de eksploderende energipriser i Unionen skal håndteres, som der er lande i EU.

Vi har før haft voldsomme olieprisstigninger, men vi har ikke på samme måde set prisstigninger på energi, der er så bredt funderet: At det er både el, gas og olie, der stiger så kraftigt på samme tid.

Louise Aggerstrøm
Chefanalytiker, Danske Bank

Der er dem, som ser udsvingene som netop udsving - en del af de naturlige konjunkturer i markedet. Der er dem, der ser det stik modsat og vil have betydelige indgreb. Der er dem, der ser det som en lejlighed til at sætte bremserne i over for mere grøn omstilling.

Ved mødet i Luxembourg talte spanierne for, at EU i fællesskab skal købe gasreserver fra udlandet. Grækenland ville have Unionen til at auktionere CO2-kvoter og bruge pengene til at hjælpe forbrugerne med at betale deres regninger. Og dertil kom altså franskmændene, der vil have en større sammenhæng mellem det nationale energimix, og hvad forbrugerne betaler.

0:000:00