Debat

Ressourcestrategien er meget mere end klima

DEBAT: I sidste uge kunne Altinget.dk fortælle, at regeringens ressourceplan ikke batter i forhold til klimaindsatsen. I dette indlæg giver vicedirektør i Miljøstyrelsen, Claus Torp, svar på tiltale.
Jon David Finsen

Stud.public. Tilknyttet portalerne Altinget | Velfærdsteknologi, Altinget | Teknik, Altinget | Miljø og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Torp,
Vicedirektør i Miljøstyrelsen

Ressourcestrategien er ikke en klimaplan, men en ressourcestrategi. Derfor skal man ikke kun måle ressourcestrategien på dens klimaeffekt.

Strategien skal få os til at genanvende mere og brænde mindre madaffald, plast, papir, pap, træ, glas og metal. Når vi skal fordoble genanvendelsen af affaldet fra husholdningerne i løbet af de næste 10 år, skal kommunerne naturligvis sætte ind der, hvor der er mest at hente. Og gevinsten er klar - ikke mindst hvis man ser på det samlede billede.

Mad giver indirekte klimagevinster
Når kommunerne begynder at indsamle det organiske affald separat, bliver resten af skraldet i skraldespanden, eksempelvis papir, plast, glas og metal, nemmere at sortere og genanvende. Det giver i øvrigt klimagevinster - blot uden for Danmarks grænser (hvor man bl.a. kan spare meget energi på forarbejdning af metal-malme).

Fakta
Deltag i debatten.

Send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Samtidig henter man en gevinst ved at madresterne ikke længere brændes, men bioforgasses. Biogas passer ind i fremtidens energisystem. Desuden brænder salathoveder og kartoffelskræller ikke særlig godt, fordi de indeholder tre fjerdedele vand.

Derfor fjerner vi ikke meget energi ved at frasortere madaffaldet fra det affald, der brændes. I stedet kan madaffaldet blive til både grøn energi som biogas og gødning til markerne. Mange kommuner gør det allerede, og flere er godt i gang. De har taget ressourcestrategien til sig - og er lige nu ved at finde ud af, hvordan den skal indgå i deres kommunale affaldsplan.

Det er vigtigt at understrege, at ressourcestrategien ikke kun fokuserer på indsamling af en enkelt fraktion som eksempelvis plast. Det er både meget dyrt og miljømæssigt uhensigtsmæssigt.

Claus Torp
Vicedirektør, Miljøstyrelsen

Hvor der er vilje, er der plast
I forhold til plasten er der rigtigt nok nogle udfordringer. Plasten fra husholdningerne skal være sorteret så godt, at det kan bruges til nye produkter. Men plastindustrien er positiv og vil gerne være med til at se på, hvordan de kan bruge mere genanvendt plast i produktionen.

Guleroden kan være, at de har en mere stabil pris ved at købe genanvendt plast frem for jomfruelig. Der er ingen tvivl om, at det er et langt sejt træk at øge genanvendelsen af plastaffald fra især husholdninger. Men det er vores oplevelse, at viljen er der hele vejen rundt i plastens værdikæde. De, der skal bruge plast i produktionen og de, der skal af med plastaffaldet, vil gerne tale sammen. Og det er forudsætningen for, at det her kan lykkes. 

Ressourceplanen er mere end plast og mad
Det er vigtigt at understrege, at ressourcestrategien ikke kun fokuserer på indsamling af en enkelt fraktion som eksempelvis plast. Det er både meget dyrt og miljømæssigt uhensigtsmæssigt. I stedet kigger vi på, hvordan skraldevognen kan samle det hele ind på samme tid, så alt, der kan genanvendes, også bliver det. Og for at vi kan komme i mål, har regeringen netop afsat 200 millioner kroner på finansloven over de næste fire år. 

Ressourcestrategien og den tilhørende ressourceplan for affaldshåndtering er generelt blevet positivt modtaget blandt kommuner og virksomheder, og vi glæder os i Miljøstyrelsen til den nødvendige dialog med alle interessenter om iværksættelse og gennemførelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Torp

By- og kulturdirektør, Furesø Kommune, fhv. vicedirektør, Miljøstyrelsen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00