Ros til erklæring om at åbne dansk-tysk elmarked

HANDEL: Ny aftale om, at der skal stilles et minimumsniveau af kapacitet til rådighed for handel med strøm mellem Jylland og Tyskland, får ros fra DI og Dansk Energi.

Foto: www.jeppebnielsen.com
Morten Øyen

Den kunstige flaskehals i elmarkedet mellem Tyskland og Danmark bliver mindre med ny politisk aftale.

Fakta
Fakta om aftalen: 
  • Den aftalte minimumskapacitet implementeres ved en pilotfase fra juli 2017 (80 MW i juli, 160 MW i august, 240 MW i september, 320 MW i oktober og 400 MW i november). Fra november 2017 skal den minimale tilgængelige kapacitet være 400 MW per time. Minimumskapaciteten vil derefter stige til 700 MW i 2018, 900 MW i de første tre måneder af 2019, 1000 MW fra 1. april 2019 og 1100 MW fra 2020.
  • Aftalen er indgået mellem det tyske Økonomi- og Energiministerium (BMWi), Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Bundesnetzagentur samt Energitilsynet.
  • De relevante transmissionssystemoperatører, Energinet i Danmark og TenneT i Tyskland, er ansvarlige for implementeringen af aftalen.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Den fælles erklæring mellem de to lande vil gradvist hæve minimumsgrænsen for el-markedets adgang til day ahead-kapacitet i begge retninger mellem Tyskland og Jylland til 1100 MW i 2020.

”Dette er en rigtig god aftale for Danmark og de nordiske elproducenter, som gradvist vil kunne eksportere mere strøm til Tyskland i perioder, hvor de kan producere strøm billigere end deres tyske kollegaer,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Det anslås, at flaskehals i elmarkedet mellem Tyskland og Danmark har resulteret i, at kun 11 procent af handelskapaciteten mellem de to lande var tilgængeligt for markedet i 2016.

Vi havde gerne set en endnu større åbning af handelskapaciteten, og vi havde gerne set det hurtigere, men det her er et skridt i den rigtige retning i forhold til at sikre en ordentlig udnyttelse af vores infrastruktur og undgå begrænsninger af handlen med el over grænsen.

Stine Leth Rasmussen
Afdelingschef i Dansk Energi

DI: Godt nyt for danske elproducenter
Derfor er der også stor glæde hos aktører over aftalen, der har været undervejs siden efter 2015.

”Det er meget positivt, at der nu er indgået en aftale, som gør, at vi kan udveksle mere strøm med Tyskland. At Danmark fremover kan sende mere strøm til Tyskland er godt nyt for både den grønne omstilling og de danske elproducenter,” siger branchedirektør Troels Ranis, DI Energi.

Også Dansk Energi roser aftalen, men holder fast i, at man slet ikke er i mål endnu.

”Vi havde gerne set en endnu større åbning af handelskapaciteten, og vi havde gerne set det hurtigere, men det her er et skridt i den rigtige retning i forhold til at sikre en ordentlig udnyttelse af vores infrastruktur og undgå begrænsninger af handlen med el over grænsen," udtaler Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi.

”Det er en problemstilling, der berører hele Norden, og vi vil nu diskutere udviklingen med de øvrige nordiske brancheorganisationer for energi,” siger hun.

0:000:00