S-afvisning af nye CO2-reduktioner i transportsektoren bekymrer støttepartier

Regeringens støttepartier er uforstående overfor Socialdemokratiets afvisning af at finde nye CO2-reduktioner i transportsektoren. De peger på både person- og lastbilerne som kilde til nye CO2-gevinster. De billigste reduktioner er dog i landbruget, påpeger vismand.

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre vil gerne se flere CO2-reduktioner i transportsektoren.
Enhedslisten, SF og Radikale Venstre vil gerne se flere CO2-reduktioner i transportsektoren.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det er alt for uambitiøst, når regeringen vil se bort fra transportsektoren og udelukkende bede landbruget om at levere de næste CO2-reduktioner på vejen mod klimalovens 70-procentsmål.

Det mener de tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

De ryster alle på hovedet af klimaminister Dan Jørgensens pointe om, at regeringen allerede har "bedt transporterhvervene og de danske bilister om at gøre deres del i kampen for at nå reduktionsmålet”, som han sagde til Altinget i sidste uge. 

Det er en farlig vej at gå, lyder det fra de tre partier.

“Det er rigtig godt, at regeringen vil gå hårdt efter landbruget. De skal også bidrage. Men jeg er bestemt ikke enig, når de påstår, at vi er færdige i transportsektoren. Jeg tror, at det vil gøre det svært at nå i mål med vores 70-procentsmålsætning,” siger Enhedslistens Henning Hyllested.

{{toplink}}


De tre støttepartier har det til fælles, at de i deres respektive klimaplaner lægger op til klimaneutralitet i 2040 og altså ti år før klimalovens målsætning om 2050.


Den fælles ambition er medvirkende til, at partierne ikke har noget imod fortsat både at kigge på både landbruget og transporten.

“Jeg tror, at det vil være uklogt kun at fokusere på landbruget. Vi skal se hele vejen rundt. Jeg vil gerne have flere reduktioner i den tunge transport. Blandt andet fordi vi vil sætte klimamålene op,” siger Rasmus Helveg Petersen, transport- og klimaordfører i Radikale Venstre.

0:000:00