S efter nyt CO2-kvoteskøn: Kræver regeringens tal bag klimaforslag lagt frem

PRISHOP: Er regeringens forslag om at skrotte CO2-kvoter i stor stil fortsat omkostningseffektivt sammenlignet med andre klimaforslag? Det ønsker Socialdemokratiet svar på, efter Finansministeriet har skruet forventningerne til CO2-kvoteprisen i vejret.

Regeringens udvalgte, da klima- og luftudspillet blev præsenteret i starten af oktober.
Regeringens udvalgte, da klima- og luftudspillet blev præsenteret i starten af oktober.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Når Finansministeriet skruer op for prisen, er der god grund til at se på forslaget igen.

Fakta
Annullering af CO2-kvoter  Det foreslår regeringen:

Danmark har fået et højt klimamål i EU i 2030. Derfor har vi fået mulighed for at anvende annullering af CO2-kvoter til opfyldelse af målet. Kvoteannullering er et virkningsfuldt værktøj til at sænke CO2-udledningerne der, hvor det bedst kan betale sig i EU. CO2-udledningerne fra energisektoren og den tunge industri er reguleret gennem EU’s kvotehandelssystem, hvor en CO2-kvote giver tilladelse til at udlede ét ton CO2 . 

Kvoteannullering foregår ved, at staten annullerer de kvoter, som er tildelt staten af EU, og som ellers kunne have været solgt på auktion til kvoteomfattede virksomheder. De annullerede kvoter kan herefter modregnes i opfyldelsen af Danmarks klimamål i EU i 2030. 

Regeringen vil som en del af klimaindsatsen frem mod 2030 annullere 8 mio. kvoter fra kvotehandelssystemet. Det betyder, at der bliver færre CO2-kvoter i systemet, og dermed bliver det dyrere at udlede CO2. Det giver en reel klimaeffekt i energisektoren og den tunge industri, særligt efter at den seneste kvotereform har strammet kvotehandelssystemet op.

Kilde: "Sammen om en grønnere fremtid" - Regeringens klima- og luftudspil

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, der ønsker regeringens klimaforslag om at annullere otte millioner CO2-kvoter set efter i sømmene.

Det sker, efter Finansministeriet på få måneder har opjusteret sine forventninger til fremtidens CO2-kvotepris med cirka 150 procent. Fra omkring 47 kroner per kvote, da finanslovsforslaget for 2019 blev præsenteret i august, til 119 kroner nu.

CO2-kvoteannulleringer udgør en fjerdedel af hele klimaindsatsen i regeringens klimaudspil, så det er ikke en ubetydelig del, der svinger i Finansministeriets regneark over udspillet.

Fakta
Finansministeriet oplyser til Altinget:
 
I finanslovsforslaget for 2019 skønnes CO2-kvoteprisen at udgøre ca. 47 kr./ton ca. (6 euro/ton) i 2019.
 Som følge af, at aftalen om kvotehandelssystemet fra november 2017 vurderes at have medført en stigende kvotepris gennem 2018, har Finansministeriet opdateret metoden og skønnene for CO2-kvoteprisen. Konkret skønnes en CO2-kvotepris på ca. 119 kr./ton i 2019 (ca. 16 €/ton).

Det opdaterede skøn for CO2-kvoteprisen vil blive indarbejdet på finansloven for 2019.

Det bemærkes, at skønnene for CO2-kvoteprisen er forbundet med betydelig usikkerhed, herunder som følge af, at en del af stigningen i CO2-kvoteprisen i 2018 kan skyldes en midlertidig markedsreaktion.

Kilde: Finansministeriet

Vi har intet ideologisk imod at annullere CO2-kvoter, hvis det skal lukke et hul for at nå målet, men de må ikke blive dominerende. For så gør man ikke nok for klimaet og skubber bare den grønne omstilling og regningen til senere.

Jens Joel (S)
Klima- og energiordfører

”Vi er nødt til at få regeringens beregninger på bordet og en genberegning med den nye forventede kvotepris, så vi kan se, hvordan balancen er mellem de forskellige tiltag, og om en højere kvotepris ændrer på, hvilke indsatser som er omkostningseffektive,” siger Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel.

Han vil derfor stille skriftlige spørgsmål til ministeren om at få tallene lagt frem.

Vismænd ønsker ny analyse
Ønsket om at få en genberegning lyder også fra De Økonomiske Råd, der i foråret anbefalede regeringen at annullere alle de CO2-kvoter, EU tillader. Den anbefaling tog regeringen til sig. Vismændenes beregninger var bare lavet på baggrund af en markant lavere kvotepris.

”Vores beregninger viste, at det var omkostningseffektivt at bruge muligheden for at annullere alle de CO2-kvoter, vi kan. Altså otte millioner CO2-kvoter. Om man fortsat bør gøre det med højere pris, kræver en ny analyse,” sagde professor og medlem af De Økonomiske Råd, Lars Gårn Hansen, til Altinget i sidste uge.

Kun pænt i regnskabet? 
Diskussionen, om det vil være effektivt at annullere CO2-kvoter, falder dog lidt til jorden, når prisen er så vanskelig at fastsætte, mener Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist.

0:000:00