S: Kernekraft er en del af klimaløsning - men ikke i Danmark

A-KRAFT: Danmark skal fokusere på andre energiformer end kernekraft, lød det fra Socialdemokratiet i Folketinget onsdag, da LA stillede beslutningsforslag. FN anbefaler ellers energiformen som en måde at løse klimaudfordringen.

Henrik Axel Lynge Buchter

Liberal Alliance havde onsdag aften et beslutningsforslag i Folketingssalen, hvor partiet ønskede at ophæve thorium-baserede teknologier til at kunne blive støttet på lige vilkår med andre teknologier.

Dette mødte dog ikke opbakning blandt de øvrige partier.

Liberal Alliance forsøgte ellers at argumentere for, at klimaudfordringerne ifølge FN ikke kan løses, uden at man også benytter sig af kernekraft.

Dette anerkendte Socialdemokratiet, men de vil fortsat ikke satse mere på kernekraft.

"Vurderingen fra FN er, at der er brug for kernekraft for at løse problemet. Og der er også lande, der bruger A-kraft - og det må de lande gerne gøre," lød det fra Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, fra talerstolen.

"Vi mener, at Danmark har nogle styrkepositioner, vi hellere skal arbejde videre på," sagde Jens Joel ligeledes.

Thorium-forskning ikke ulovligt
I 1985 blev det besluttet, at kernekraft ikke skal være en del af dansk energi. Den beslutning påpegede flere partier, at de fortsat støtter.

Årsagen til Liberal Alliances beslutningsforslag er, at stoffet thorium er blevet nævnt som en mulig substitut for uran i atomkraftværker. Ifølge partiet skulle thorium være mere stabilt og udlede langt mindre atomaffald.

Liberal Alliance forsøgte ligeledes at argumentere med, at danske forskere, der vil undersøge thorium nærmere, ikke får lov til at få statsstøtte til forskningen, og at forskerne derfor søger mod udlandet for at undersøge området nærmere.

Forskningsminister Ulla Tørnæs pointerede, at der ikke er et forbud mod at forske på området i Danmark. Men hun ser ikke mening med at satse de offentlige forskningsbevillinger på thorium-området, "når der ikke er noget potentiale for anvendelse i en dansk sammenhæng".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00