Debat

S om grøn indkøbsstrategi: "Et signal om, at der er et marked for grønne varer"

DEBAT: Med strategien for offentlige grønne indkøb har regeringen aktiveret Danmarks største forbruger og iværksætter samtidig med strukturelle tiltag, der kan ændre Danmarks forbrugsmønster, skriver klimaordfører Anne Paulin.

Vi skal væk fra at kigge på, hvad der er billigst her og nu til i stedet at kigge på omkostninger i hele et produkts levetid, skriver Anne Paulin (S).
Vi skal væk fra at kigge på, hvad der er billigst her og nu til i stedet at kigge på omkostninger i hele et produkts levetid, skriver Anne Paulin (S).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Paulin (S)
Klimaordfører

Vi udleder en betydelig mængde CO2 igennem vores forbrug. Derfor er forbrug vigtigt i klimadebatten, selvom det ofte bliver overset. Med en udledning på 12 millioner tons CO2 årligt har vi i Danmark én forbruger, der er større end nogen andre – nemlig det offentlige indkøb.

I en tid, hvor vi befinder os i et kapløb mod klimaforandringerne, er det vigtigere end nogensinde, at vi træffer de rette beslutninger for at sikre en bæredygtig grøn fremtid. Derfor er det også nødvendigt, at vi anskuer klimaproblematikken holistisk, og at vi griber fat i så mange håndtag som muligt. Her er de offentlige indkøb et af de store håndtag, vi kan tage fat i og skabe reel grøn forandring og efterspørgsel med.

Danmarks første strategi for grønne offentlige indkøb
For første gang nogensinde har en dansk regering opgjort klimaaftrykket for de offentlige indkøb i stater og kommuner. Resultatet viser, at de offentlige indkøb tegner sig for en CO2-udledning på 12 millioner tons – heraf fire millioner, som udledes i Danmark, og otte millioner, der udledes uden for vores grænser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er et vigtigt skridt, fordi det har givet os et unikt indblik i, hvad og hvordan det offentlige køber ind, og hvilke konsekvenser det har for klimaet. 

Og opgørelsen viser tydeligt, at klima- og miljøkonsekvenserne af vores hjemlige forbrug trækker globale spor. Vi skal gå målrettet og strategisk til værks for at nedbringe udledningen, og derfor skal vi sætte konkrete reduktionsmål op for offentlige indkøb og sætte handling bag.

Klima- og miljøkonsekvenserne af vores hjemlige forbrug, trækker globale spor.

Anne Paulin (S)
Klimaordfører

En grøn forandringsmotor
Det offentlige forbrug er et komplekst område og dækker over alt fra maden i vores børnehaver, medicin og hospitalsudstyr på sygehusene til transport, byggerier og anlæg.

Alt i alt er det et område, hvor der købes ind for svimlende 380 milliarder kroner årligt. Her har vi altså at gøre med en kæmpe grøn muskel, som vi skal lære at bevæge, så der skabes grøn forandring.

Det gør vi ved at kigge på alt fra udskiftning af den offentlige bilpark, så den bliver helt grøn, til at der skal LED-belysning i alle statslige bygninger, til at sikre at det offentlige køber miljømærkede produkter, og at mindst 60 procent af maden i de statslige kantiner er økologisk - for blot at nævne nogle eksempler.

Med strategien for offentlige indkøb skal vi endvidere væk fra en praksis om at kigge på, hvad der er billigst her og nu, til i stedet at handle om omkostninger i hele et produkts levetid. Det kan man for eksempel gøre ved at købe ind efter de officielle miljømærker, som netop tager højde for det.

Regeringens udspil til strategi for grønne offentlige indkøb tjener derfor som et eksempel på, hvordan vi kan iværksætte strukturelle tiltag, der kan ændre på vores forbrugsmønster og skabe en mere bæredygtig efterspørgsel. Ved at sende det vigtige signal om, at der er et marked for grønne varer, er vi med til at fremme en mere klimavenlig produktion både i og uden for Danmarks grænser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

0:000:00