S-politiker: Fracking kan sætte Danmarks grønne profil over styr

DEBAT: Den grønne satsning i Danmark vil lide skade af en fracking-tilladelse på Lolland. Der er brug for et endegyldigt nej til den omstridte boremetode, mener Socialdemokratiets regionsformandskandidat Heino Knudsen.

Heino Knudsen
Regionsformandskandidat (S), Region Sjælland

Lolland-Falster er storproducenter af grøn miljørigtig energi.

Alligevel har sydhavsøerne de seneste måneder trukket store overskrifter, også for det stik modsatte.

Ikke fordi der i Lolland og Guldborgsund Kommune er ønsker om at skrue ned for de grønne ambitioner. Slet ikke, men fordi staten er på nippet til at give et hollandsk firma tilladelse til at bore efter olie.

Risikofyldt fracking
En tilladelse, som også kan være en tilladelse til fracking, en af de mest omdiskuterede og risikofyldte boremetoder overhovedet, og som er i modstrid med alt det, Lolland og Falster, Region Sjælland og Danmark bør stå for.

Nemlig grøn vedvarende energi, ansvar for fremtiden og respekt for omgivelserne.

Heldigvis blev den endelige tilladelse dog udskudt, da klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i sidste uge besluttede, at spørgsmålet om fracking skal overvejes endnu en gang. Det hilser jeg ligesom alle andre velkomment.

Ja, i virkeligheden er det vel svært at finde mange tilhængere af olieboringer og fracking i Danmark andre steder end hos olieselskaberne og hos dem, der bestemmer i Klima- og Energiministeriet.

Fracking gambler med grønt projekt 
Herfra er opfordringen til at sige nej uden forbehold.

En metode til udvinding af olie, hvor man ikke kan dokumentere, at vores grundvand og undergrund ikke lider skade, burde slet ikke overvejes.

Og står det til mig, bør nej’et også udvides til at omfatte olieboringer på land helt generelt.

Det handler om vores miljø, sundhed og ansvar, men det handler også om økonomi og udvikling. I Region Sjælland har vi mulighed for i fremtiden at blive Danmarks førende grønne vækstkorridor.

Derfor skal vi styrke vores fokus på den grønne satsning i Danmark og ikke mindst i Region Sjælland. Vi skal sige nej tak til fortidens energi i fremtiden.

Danmark har bygget sin grønne profil op gennem årtier. Vi er førende på verdensplan, og Danmark hører til de lande med de bedste muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser i den store omstilling, som hele verden er i færd med.

Alle leder efter veje til at lægge de fossile brændstoffer bag sig, for olie hører fortiden til. Den kurs skal vi forfølge og ikke sætte over styr ved at træde baglæns og give firmaer adgang til tvivlsomme olieeventyr i Danmarks undergrund.

Forrige artikel Ny debat: Får vi nok grøn omstilling for pengene? Ny debat: Får vi nok grøn omstilling for pengene? Næste artikel Solar: Kortsigtet politik kan kvæle den grønne omstilling Solar: Kortsigtet politik kan kvæle den grønne omstilling
  • Anmeld

    Aage Christensen

    Altså lige dem der ved noget om det...

    Ja, i virkeligheden er det vel svært at finde mange tilhængere af olieboringer og fracking i Danmark andre steder end hos olieselskaberne og hos dem, der bestemmer i Klima- og Energiministeriet

    ...som er dem der ved noget om det og ikke står for at skulle vælges til efteråret.

Care: Klimatrusler kræver fem milliarder kroner om året

Care: Klimatrusler kræver fem milliarder kroner om året

KLIMATRUSLER: Regeringen og støttepartierne slås om, hvorvidt 600 millioner kroner til klimabistand skal tages fra puljen til udviklingsbistand eller ej, men det beløb slår slet ikke til, hvis Danmark skal leve op til Parisaftalen, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær i den grønne hjælpeorganisation Care, på baggrund af en ny rapport.