Så mange muskler har de grønne organisationer

ORGANISATIONER: I takt med, at de grønne organisationer har fået flere medlemmer, har de også fået råd til at ansætte flere medarbejdere. Se her, hvor mange ansatte og penge organisationerne har at gøre godt med.
Foto: Colourbox
Anne JustesenPer Bang Thomsen

Mange af landets grønne landbrugs-, klima- og miljøorganisationer har gennem de seneste ti år oplevet en markant medlemsfremgang. Og med flere medlemmer kommer også flere penge og flere ansatte.

Ifølge en opgørelse, som Altinget.dk har lavet på baggrund af de seneste tal fra organisationerne, har både de rendyrkede interesseorganisationer og erhvervsorganisationerne i dag mange muskler at spille med.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdGRTRXFsRUlXYVdmb2ZmYl80WGRjRGc&transpose=0&headers=1&range=A3%3AD27&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":"Titel p\u00e5 venstre lodret akse","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"fontSize":16},"title":"Diagramtitel","booleanRole":"certainty","animation":{"duration":500},"annotations":{"domain":{"style":"line"}},"hAxis":{"title":"Titel p\u00e5 vandret akse","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"width":450,"height":371},"state":{},"view":{"columns":[0,{"label":"Ansatte","properties":{"role":"annotation"},"sourceColumn":1},{"label":"\u00c5rsv\u00e6rk","properties":{"role":"annotationText"},"sourceColumn":2},{"label":"Indt\u00e6gter (i mio. kr.)","properties":{"role":"annotationText"},"sourceColumn":3}]},"chartType":"Table","chartName":"Diagram3"} </script>Kilde: Oplyst af organisationerne i Altinget.dks rundspørge. Det har ikke været muligt at få alle tal oplyst (-). NB: Greenpeace og Vindmølleindustrien har ved ansatte oplyst antal fuldtidsansatte, mens årsværk inkluderer både fuldtidsansatte og deltidsansatte. *Indtægt for Økologisk Landsforening rettet fra 193 millioner til 46,4 millioner 1.november 8.30. Altinget.dk beklager fejlen. 

Nemmere at råbe
Ifølge Bjarne Ibsen, professor på SDU og ekspert i sociale bevægelser og foreninger, har fremgangen betydet, at organisationerne har lettere ved at nå igennem med deres budskaber i dag end tidligere.

"Når organisationerne gør meget ud af at få medlemmer, handler det også om at få flere økonomiske ressourcer, for hermed har de også nemmere ved at agere politisk. Det er nemmere at råbe op, hvis man har noget power bag," forklarer han til Altinget.dk.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab på KU, peger også på, at organisationernes ansatte og sekretariater spiller en stor rolle for, i hvor høj grad de kan påvirke politikerne og få skabt opmærksomhed om deres sag:

"Det er organisationernes sekretariater, som lægger strategien for, hvordan man udøver politisk indflydelse. Og så er det organisationernes faglighed og de gode argumenter, som påvirker politikerne," siger hun.

Penge er lig med indflydelse
Den pointe møder opbakning hos flere af organisationerne. Tidligere på ugen fortalte formand for Dyrenes Beskyttelse Britta Riis, at organisationen arbejder langt mere professionelt i dag end tidligere. Det skyldes, at den har fået langt flere ressourcer at gøre godt med.

”Vi har fået væsentligt flere ansatte i den periode (organisationen har i dag 88 ansatte, red.), og vi har fået en større specialistviden, som gør, at vi kan dække over flere emner," forklarede hun tidligere på ugen til Altinget.dk.

0:000:00