Debat

Schneider Electric: Grøn omstilling er ikke kun afhængig af politikere

DEBAT: Vist er det vigtigt med politik, der tager hånd om klimaforandringerne. Men landets virksomheder skal også indse, at de med digitalisering selv kan tage afgørende skridt i retning mod grøn omstilling. For mulighederne er allerede mange, mener energioptimeringsvirksomheden Schneider Electric Danmark.

Automatisering, digitalisering og smarte løsninger i især industrivirksomheder er godt for klimaet, mener Schneider Electric Danmark.
Automatisering, digitalisering og smarte løsninger i især industrivirksomheder er godt for klimaet, mener Schneider Electric Danmark.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ruben Kilgast
Country sales director, Schneider Electric Danmark

Når jeg går i dialog med venner og bekendte om global opvarmning, behovet for energibesparelser og klodens fremtid, ender det ofte i en politisk diskussion.

Af den ene eller anden grund har vi det med entydigt at se i retning af alverdens politikere, når det handler om at løse verdens klimaproblem.

Jeg er enig i, at en fælles politisk retning er vigtig i forhold til at vende udviklingen, men ikke desto mindre plejer mit indspark at være, at der faktisk er mange initiativer, som både virksomheder og privatpersoner selv kan tage.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Digitalisering rummer potentiale for energibesparelser
Jeg er ansat hos en af verdens førende specialister inden for automation og energioptimering og er dermed en naturlig del af den grønne omstilling.

En del af min opgave er at levere intelligente løsninger til industrivirksomheder. Altså virksomheder, som producerer industrivarer ved masseproduktion på fabrikker.

Det er let at forestille sig, at masseproduktion hører tæt sammen med automation, digitalisering og smarte løsninger.

Ruben Kilgast
Country sales director, Schneider Electric Danmark

Det er let at forestille sig, at masseproduktion hører tæt sammen med automation, digitalisering og smarte løsninger.

Alt det er forbundet med et stort potentiale for energibesparelser, og så er virksomheden faktisk allerede i gang med at sætte et grønt aftryk. Foruden at gøre sin egen langsigtede økonomi en tjeneste.

Mange virksomheder bør og kan tage del i omstillingen
Mit budskab er, at det faktisk er relativt simpelt for den gængse danske industrivirksomhed at tage aktivt del i den grønne omstilling.

Det kan ske ved at tænke i digitalisering.

Der er stor forskel på, hvor de danske virksomheder er i processen i dag.

Mange er langt inden for automatisering og arbejder nu med at finde muligheder i digitalisering. Andre er noget længere tilbage.

Under alle omstændigheder handler det i vidt omfang om at udnytte teknologien til at træffe rigtige, hurtige og smarte beslutninger, som hjælper virksomheden med at optimere ved at spare på ressourcerne.

Jeg møder med jævne mellemrum virksomhedsledere, som giver udtryk for, at vejen til denne form for optimering er både besværlig og bekostelig. Det er langtfra tilfældet.

Jeg oplyser altid om mulighederne, fordi jeg er af den holdning, at virksomhederne har et samfundsansvar i forhold til at nedbringe sit energiforbrug og dermed sin CO2-udledning.

Det har vi alle.

Der findes allerede teknologi, som virker
Nok så væsentligt er vi nødt til at handle på klimaforandringerne nu, hvis vi skal have en realistisk chance for at give en lys fremtid videre til vores børn og børnebørn.

Det betyder, at vi skal fokusere på løsninger, der virker allerede i dag – ikke i 2050. Og på netop industriområdet findes der masser af løsninger, som kan tages i brug i morgen, hvis virksomhederne ønsker det.

Jeg vil her nævne en enkelt, som jeg er selv er ret betaget af.

Der er tale om en software, som gør brug af augmented reality til fejlsøgning, service og vedligehold af produktionsanlæg.

Softwaren kan for eksempel være hentet ned på en iPad, som operatører og teknikere herefter bruger til at gennemgå sine produktionsanlæg.

Fordi softwaren er fodret med alle tænkelige data om de pågældende maskiner og komponenter, er den også i stand til at identificere fejl og kommende nedbrud.

Vel at mærke uden at maskinerne lukkes ned, fordi teknikeren arbejder ud fra en virtuel gengivelse af sit anlæg.

Effektivitet kan også være i klimaets navn
En sådan løsning er smart af flere forskellige årsager.

For det første er det revolutionerende, at det rent faktisk er muligt at fejlsøge og arbejde med anlægget, mens det producerer.

Rent praktisk øger den oppetiden og gør dermed virksomheden langt mere effektiv.

Det betyder en forbedring af både virksomhedens drift og vedligehold og sikrer samtidig en optimal udnyttelse af råvarer og et minimalt forbrug af mandetimer og energi.

Og der er vel at mærke kun tale om én af mange løsninger, hvor udbyttet af den digitale transformation bliver brugt i klimaets interesse.

Verden er nået langt med de grønne løsninger. Længere, end de fleste er klar over.

Det er tid til, at virksomhederne tager dem til sig og gør deres bidrag.

I den forstand er der ingen grund til at vente på politikerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00