Debat

Seeberg: Vi må ikke undervurdere Trumps klimamodstand

DEBAT: Vi skal ikke tale Trumps klimamodstand ned, men i stedet opprioritere vores egen indsats. Det mener Gitte Seeberg, der opfordrer EU til at gå forrest i den grønne omstilling.

Det officielle USA's afvisning af menneskeskabte klimaforandringer kan ikke andet end medføre, at mange mennesker vil lytte og blive overbeviste, mener Gitte Seeberg. 
Det officielle USA's afvisning af menneskeskabte klimaforandringer kan ikke andet end medføre, at mange mennesker vil lytte og blive overbeviste, mener Gitte Seeberg. 
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gitte Seeberg
Fhv. generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

Der er efterhånden sagt og skrevet meget om det amerikanske præsidentvalg. I det ovale værelse sidder nu en mand, der har kaldt klimaforandringerne for et ”fupnummer” opfundet af kineserne for at stjæle produktionsarbejdspladser fra USA.

Få timer efter indsættelsen var alt om klimaforandringer strøget fra præsidentens hjemmeside. Og få dage senere har USA's miljøbeskyttelsesagentur fået mundkurv på. Medarbejderne må ikke længere ytre sig om klimaforandringer i det offentlige rum.

Det samme gælder de ansatte i nationalparkerne, som jo også ser konsekvenserne af de forandringer, som vi oplever i disse år.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men klimaforandringerne er et fupnummer, ifølge verdens mest indflydelsesrige mand. Det stiller unægtelig sagen i perspektiv, da klimaforandringerne isoleret set vel må antages at udgøre den største trussel mod os mennesker og kloden.

Ingen andre problemer kan siges at være større. Det drejer sig jo grundlæggende om vores overlevelse. Alle andre ved, at situationen er yderst kritisk og at klimaforandringerne eskalerer med foruroligende fart.

Jeg synes desværre, at der i debatten er en tendens til at tale problemet ned. At det nok skal gå, selvom Donald Trump har lagt en helt ny kurs.

Gitte Seeberg
Fhv. generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

Tal ikke Trumps klimamodstand ned
I sidste uge havde Bruxelles besøg af den amerikanske regerings repræsentant for miljøbeskyttelsesagenturet EPA, Myron Ebell.

Myron Ebell tror ikke på, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Det er i øvrigt også ham, der har givet medarbejderne i EPA mundkurv på.

Ebell mener, at der er en alliance mellem ngo'erne og de grønne virksomheder. Han mener i øvrigt også, at miljøpolitikken ligger bedst i det liberale marked, da de, der ejer jorden, har størst interesse i at tage vare på den og derfor vil gøre det uden regulering.

Med andre ord: helt andre toner, end man har været vant til i EU under Obama. 

Jeg synes desværre, at der i debatten er en tendens til at tale problemet ned. At det nok skal gå, selvom Donald Trump har lagt en helt ny kurs. At udviklingen er i fuld gang, og at den ikke lader sig ændre bare sådan. Det håber og tror jeg nu også til dels er rigtigt.

Men ved at investere i den fossile sektor og genoplive en kulindustri, der hverken er miljømæssig eller økonomisk bæredygtig, flyttes fokus og ressourcer fra den grønne energi til den fossile energi. Trump og kollegaerne i regeringen ser ikke, hvor fantastisk lukrativ en forretning den grønne omstilling er.

De kigger på de utilfredse hvide vælgere i Detroit og Tennessee, der sørgeligt nok har mistet deres arbejde, måske som følge af globaliseringen og et ekstremt dårligt uddannelsesniveau. I al fald har man ikke været i stand til at omstille sig betingelserne og udfordringerne for at leve i en globaliseret verden.

Mere brug for EU end nogensinde
Vi lever i en tid, hvor fakta tilsyneladende ikke er fakta, men snarere postulater. Hvor det ikke længere er fint at være uddannet og elitær. Hvor politikerne vedtager gammeldags politik, selvom alt tilsiger, at det er uklogt. For det er uklogt at satse på de fossile brændstoffer.

Det kan godt være, at det lykkes at beholde 1000 arbejdspladser her og der i bilindustrien og anden produktion ved at true sig til toldbarrierer. Men antallet af disse arbejdspladser kan jo slet ikke måle sig med den succes, den grønne sektor har haft.

Der skal meget mere til end en genoplivning af kulindustrien og fastholdelse af nogle få arbejdspladser i industrien i USA, hvis det virkelig skal batte noget.

I Californien mener man ikke, at Trump kan stoppe udviklingen. Det er der også flere danske eksperter, der mener. Jeg håber, at de får ret. Men jeg er fortsat meget bekymret. For det, at det officielle USA tager så kraftigt afstand fra, at der er menneskeskabte klimaforandringer, kan ikke andet end medføre, at mange mennesker vil lytte og blive overbeviste.

Lad os håbe, at EU vil holde sammen og fortsat sætte klimaforandringerne på dagsorden. Der er mere brug for det nu end nogensinde før.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00