SF: Byg fire nye havvindmølleparker inden 2030

HAVVIND: Selvom forhandlingene om en ny energiaftale langt fra er skudt i gang, spiller SF nu ud med, at der skal bygges fire nye havvindmølleparker. Alternativet jubler, men i Venstre er man skeptisk.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Morten Øyen

Fire nye store havvindmølleparker skal opføres inden 2030, hvis det står til SF. Det foreslår partiet i et nyt udspil og skyder dermed debatten i gang om den næste energiaftale.

Fakta
Ny energiaftale med mere havvind

Regeringen vil i efteråret 2017 komme med oplæg til en ny bred energiaftale efter 2020, blandt andet på baggrund af Energikommissionens arbejde. En ny energiaftale har til formål at sikre en forsat omstilling af energisektoren. Danmark er globalt førende på vindområdet med virksomheder, der klarer sig i verdensklasse.
Danmark er i en unik position til fortsat at udbygge med havvind. Omkostningerne til udbygning af havvind er faldet markant de seneste år. Det skal fortsætte, herunder blandt andet understøttet med yderligere udbygning af testpladser for land- og havvind i Danmark. Det er regeringens mål, at Danmark skal være det første land i verden, hvor havvind kan klare sig på markedsvilkår. Med henblik på at sikre et beslutningsgrundlag for en fortsat udbygning vil regeringen igangsætte en screening af Nordsøen og Østersøen for mulige placeringer til yderligere havvind.


Kilde: VLAK-regeringsgrundlaget

Ifølge regeringsgrundlaget vil regeringen komme med sit oplæg til en ny energiaftale efter 2020 til efteråret, blandt andet på baggrund af Energikommissionens arbejde.

Men står det til SF, skal politikerne ikke vente så længe før det besluttes at opføre nye havvindmølleparker.

”Hvis vi skal nå målsætningen om, at halvdelen af vores energi skal komme fra bæredygtige kilder i 2030 er det absolut nødvendigt med flere investeringer i grøn energi nu. Havvindenergi er blevet langt billigere end tidligere. Derfor er det oplagt at satse på at bygge flere havvindmøller,” udtaler SF’s formand og klimaordfører Pia Olsen Dyhr.

Fakta
Det vil SF
  • Opføre fire nye vindmølleparker frem mod 2030.
  • Finansieres ved, at de høje tilskud til vindmølleparken ved Anholt bortfalder midt i 2020’erne.
  • De fire vindmølleparker skal hver producere omkring syv procent af Danmarks nuværende elforbrug.

I SF's udspil henvises til Klimarådet, som tidligere har talt for behovet af en accelleration i udbygningen af vindenergi:

"I perioden fra 2020 og frem til 2050 er der behov for en udbygning af vedvarende elproduktion, der er væsentligt større, end den har været hidtil. Det betyder, at en pause i udbygningen med vedvarende energi kan gøre den samlede omstilling dyrere end nødvendigt, da udbygningen i så fald skal gå endnu hurtigere senere," skriver Klimarådet.

Vi bliver nødt til at se det i den omvendte rækkefølge og først se på at få mere gang i forbruget, før vi politisk planlægger ny produktion.

Thomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører

4 x Kriegers Flak
Konkret foreslår SF, at den første af fire nye havvindmølleparker skal være i gang i 2024, og der så skal følge en ny havvindmøllepark i 2026, 2028 og i 2030. Alle på størrelse med Kriegers Flak så de samlet – når møllerne står klar – vil dække omkring 27 procent af danskernes el-forbrug.

Det fremgår ikke, hvor SF påtænker, at de nye havvindmølleparker skal placeres.

Økonomisk mener SF, at udbygningen er realistisk. Det bygger partiet på, at tilskudet til vedvarende energi ventes at falde med omkring to milliarder kroner fra 2022, som følge af tilskudet til vindmølleparken ved Anholt bortfalder, samt, at de seneste vindmølleudbud har budt på store prisfald så fremtidens havvindmølleparker må forventes at være endnu billigere i støtteomkostninger.

0:000:00