SF: Klimaet kan ikke narres af regeringens talfifleri
DEBAT: Kradser man lidt i overfladen på regeringens klimaudspil, står det klart, at anstrengelserne primært er brugt på talfifleri frem for reelt at gøre noget for klimaet, skriver Pia Olsen Dyhr (SF) og Marianne Bigum (SF).
Af Pia Olsen Dyhr og Marianne Bigum (SF)
Hhv. formand og klimaordfører samt folketingskandidat
Konklusionen i den nyeste rapport fra FN's klimapanel er ikke til at tage fejl af: Vi skal udlede mærkbart færre klimagasser.
Det kræver hurtige og vidtgående forandringer i alle dele af vores samfund at begrænse os til den temperaturstigning på 1,5 grader, som vores klode kan holde til. FN giver os heldigvis håb om, at det er muligt, men understreger, at det haster: De beslutninger, der træffes de næste par år, er sandsynligvis de vigtigste i vores historie.
Den brændende platform er så varm, at den er ved at smelte. Vi har som politikere et klokkeklart ansvar for omgående at udvise lederskab og føre samfundet målrettet igennem den grønne omstilling.
Talfifleri
Allerede dagen efter FN's rapport kom så regeringens længe ventede klima- og luftudspil. Som et supplement til den energiaftale, et samlet Folketing indgik 29. juni, skulle udspillet bringe os i mål med den del af klimaindsatsen, der handler om de tre B’er: bønder, biler og boliger.
Og regeringens plan har da også en fin indledning med mange flotte ord og målsætninger, der er som skabt til fine presseoverskrifter. Men læser man udspillet, bliver det hurtigt klart, at regeringens anstrengelser endnu engang hovedsageligt er brugt på en omgang talfifleri.
Regeringen har opstillet et mål om et klimaneutralt samfund i 2050, men dette mål kan ikke indfris af regeringens egen plan.
Pia Olsen Dyhr og Marianne Bigum
Som led i EU’s samlede indsats har Danmark en forpligtelse til at reducere sine udledninger med 39 procent i 2030. For at nå det skal vi samlet set mindske vores CO2-udslip med 32-37 millioner ton inden 2030. Men klima- og luftudspillet løser ikke opgaven og leverer kun reelle CO2-reduktioner for 3,9 millioner ton, det vil sige en tiendedel. Resten er tomme ord på papir, for der er hverken virkemidler eller finansiering bag dem.
Det største bidrag i regeringens udspil findes ved simpelt talfifleri, da regeringen medregner 12,9 milloner ton CO2, som automatisk optages i jord og planter. Det er dybt uansvarligt.
Klimaet kan ikke narres
Regeringen har opstillet et mål om et klimaneutralt samfund i 2050, men dette mål kan ikke indfris af regeringens egen plan. Kommer der ikke andet på bordet, er det klimaneutrale samfund ganske enkelt ikke i sigte.
Alvoren af de udfordringer, vi står overfor, er åbenlyst ikke trængt ind hos den nuværende regering. Tænk, hvis vi kunne få en regering, der udviste lige så meget kreativitet i rent faktisk at finde løsninger og udvise politisk lederskab, som de spilder på at male et pænt, men indholdsløst, glansbillede.
Klimaet kan ikke narres, og det kan vælgerne forhåbentlig heller ikke.