SF presser på: Regeringen skal afsætte flere millioner til grønt nationalregnskab

GRØNNE REGNSKABER: Det er nødvendigt at finde ekstra millioner til et grønt nationalregnskab, mener SF, der tager ønsket med til igangværende forhandlinger om finansloven.

Lisbeth Bech-Nielsen og SF mener ikke regeringen prioriterer det grønne nationalbudget højt nok.
Lisbeth Bech-Nielsen og SF mener ikke regeringen prioriterer det grønne nationalbudget højt nok.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

I regeringens finanslovsudspil er der afsat 3,5 millioner kroner til et grønt nationalbudget.

Men det er langt fra nok, mener SF.

Støttepartiet ønsker, at man bruger yderligere 5,3 millioner kroner i 2021, så man dermed samlet bruger 8,8 millioner kroner.

”Vi kan se fra de andre lande, vi normalt sammenligner os med, at den fulde model og det arbejde, der skal til for på sigt at få et reelt grønt nationalregnskab, kræver flere penge, end regeringen lægger op til,” siger SF’s finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, der tager ønsket med til finanslovsforhandlingerne.

Et reelt grønt nationalregnskab kræver flere penge, end regeringen lægger op til

Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Finansordfører

De ekstra millioner skal ifølge ordføreren blandt andet findes i regeringens forhandlingsreserver og en omlægning af arveafgiften. Derudover leger partiet med tanken om, at nogen af pengene også kan komme fra en tech-skat, der skal komme fra multinationale virksomheder i Danmark.

SF vil sammen med resten af rød blok have et samlet regnskab for sammenhængen mellem miljø, klima og økonomi, fremgår det af det politiske forståelsespapir mellem regeringen og støttepartierne fra sommeren 2019.

Genopstået
SF vil have Danmarks Statistik til at varetage opgaven. De varetog også opgaven - i samarbejde med forskellige professorer fra universiteterne - inden den tidligere blå regering med Venstre i spidsen tilbage i 2017 nedlagde arbejdet om at få det grønne nationalregnskab op at stå.

Danmarks Statistik skønner, at det vil koste 8,8 millioner kroner at udarbejde det grønne nationalregnskab. Derved kan enderne nå sammen, hvis de ekstra 5,3 millioner kroner, som SF kræver ekstra til regnskabet, kommer med i den endelige finanslov for 2021.

Ifølge Lisbeth Bech-Nielsen er der virkelig brug for det grønne regnskab. 

0:000:00