Debat

SF Ungdom: Klimaet kræver et opgør med kapitalismens overforbrug

DEBAT: Det er på tide, at de store virksomheder tager et ansvar på sig og begynder at producere mere bæredygtigt. Ved at regulere momsen og forlænge reklamationsretten skal vi sikre, at det bæredygtige valg også er det billige og nemme valg, skriver forkvinde Sofie Lippert.

Tiden er løbet fra flytransporten og nye iPhones år efter år, skriver Sofie Lippert.
Tiden er løbet fra flytransporten og nye iPhones år efter år, skriver Sofie Lippert.Foto: Fabian Bimmer/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Lippert
Landsforkvinde, SF Ungdom

Mens Liberal Alliance ser forskning som den eneste løsning på klimakrisen, er vi flere og flere, der har anerkendt, at vi også bliver nødt til at ændre vores forbrug. Vi dropper kødet og skærer ned på flyrejserne med håb om, at vi sammen kan nå Paris-aftalens mål.

Men denne kamp kan ikke alene blive kæmpet af dem, der er klar til at ændre i deres liv for fremtidens skyld. Det er nødvendigt, at også virksomheder og landbrug tager ansvar.

Jeg tror ikke, kødfrie mandage løser klimakrisen. Vi har brug for et opgør med landbrugets rovdrift på klima og miljø. Der skal sættes en CO2-skat på landbruget og samtidig skæres massivt ned i vores kødproduktion, så der ikke fortsat er dobbelt så mange svin, som der er mennesker i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samtidig skal vi sikre, at det bæredygtige valg også er det billige og nemme valg ved at regulere momsen.

Vi kan ikke til at spise os ud af klimakrisen
Vores klimakamp slutter dog ikke ved middagsbordet. Den helt store synder i klimakrisen er vores massive brug-og-smid-væk-kultur, der manifesteres af tøjproducenter som H&M, der producerer billig fast fashion, der holder en enkelt sæson, og techgiganter som Apple, der hvert år lancerer en ny model og dermed lader den gamle blive forældet på ingen tid.

Når jeg siger, at vi har brug for et opgør med vores kapitalistiske overforbrug, handler det ikke om, at vi alle skal leve en minimalistisk hippietilværelse, men derimod om, at det er på tide, at de store virksomheder tager ansvar for fremtiden og begynder at producere langt mere bæredygtigt.

Det er på tide, at de store virksomheder tager ansvar for fremtiden og begynder at producere langt mere bæredygtigt.

Sofie Lippert
Landsforkvinde, SF Ungdom

Her snakker jeg ikke om H&M’s “conscious”-kollektion eller deres tilbud om at genbruge ens aflagte tøj. Vi har i stedet brug for et opgør med dårlig kvalitet – et opgør med accepten af, at det billige bras går i stykker inden for det første år. Endnu mere presserende er desuden et opgør med accepten af, at selv de dyre iPhones hverken rigtig kan holde strøm eller følge med efter et par år.

Det er på tide, vi forlænger reklamationsretten, så producenterne bliver nødt til at skabe produkter, der holder længere, og momsfritager reparationer, så det faktisk kan betale sig at få fikset sine gamle ting frem for blot at købe nyt.

Reelle alternativer til flytransport
Jeg tror også, det er på tide, vi indser, at tiden er løbet fra flytransporten. Selvom det er hurtigt og nemt, kan vi ikke blive ved med at lade det være vores primære transportform, når vi rejser på tværs af landegrænser.

Jeg drømmer om et bedre tognet – både for forbrugeren og for klimaet. Vi skal droppe dieseltog og skabe et fælles grønt tognet i hele Europa. Samtidig skal vi sætte en afgift på det forurenende flybrændstof, så også luftfartsselskaberne bliver tvunget til at komme med renere alternativer.

Denne valgkamp er fyldt med store ord og diskussion om, hvem der har de højeste målsætninger, men der er ikke tid til at diskutere mere – vi har brug for konkret handling. Vi har brug for en ændring i vores forbrug og et opgør med idéen om, at vi kan leve videre, som vi har gjort, hvis bare vi forsker lidt mere.

En stor del af forbrugerne har allerede taget ansvar; nu er det på tide, at politikerne, virksomhederne og landbruget kommer med ind i kampen!   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Lippert Troelsen

Uddannelses-, forsknings- og transportordfører, MF (SF)
bachelor i matematik med samfundsfag (Aarhus Uni. 2019)

0:000:00