SF Ungdom: Klimaet kræver et opgør med kapitalismens overforbrug

DEBAT: Det er på tide, at de store virksomheder tager et ansvar på sig og begynder at producere mere bæredygtigt. Ved at regulere momsen og forlænge reklamationsretten skal vi sikre, at det bæredygtige valg også er det billige og nemme valg, skriver forkvinde Sofie Lippert.

Af Sofie Lippert
Landsforkvinde, SF Ungdom

Mens Liberal Alliance ser forskning som den eneste løsning på klimakrisen, er vi flere og flere, der har anerkendt, at vi også bliver nødt til at ændre vores forbrug. Vi dropper kødet og skærer ned på flyrejserne med håb om, at vi sammen kan nå Paris-aftalens mål.

Men denne kamp kan ikke alene blive kæmpet af dem, der er klar til at ændre i deres liv for fremtidens skyld. Det er nødvendigt, at også virksomheder og landbrug tager ansvar.

Jeg tror ikke, kødfrie mandage løser klimakrisen. Vi har brug for et opgør med landbrugets rovdrift på klima og miljø. Der skal sættes en CO2-skat på landbruget og samtidig skæres massivt ned i vores kødproduktion, så der ikke fortsat er dobbelt så mange svin, som der er mennesker i Danmark.

Samtidig skal vi sikre, at det bæredygtige valg også er det billige og nemme valg ved at regulere momsen.

Vi kan ikke til at spise os ud af klimakrisen
Vores klimakamp slutter dog ikke ved middagsbordet. Den helt store synder i klimakrisen er vores massive brug-og-smid-væk-kultur, der manifesteres af tøjproducenter som H&M, der producerer billig fast fashion, der holder en enkelt sæson, og techgiganter som Apple, der hvert år lancerer en ny model og dermed lader den gamle blive forældet på ingen tid.

Når jeg siger, at vi har brug for et opgør med vores kapitalistiske overforbrug, handler det ikke om, at vi alle skal leve en minimalistisk hippietilværelse, men derimod om, at det er på tide, at de store virksomheder tager ansvar for fremtiden og begynder at producere langt mere bæredygtigt.

Her snakker jeg ikke om H&M’s “conscious”-kollektion eller deres tilbud om at genbruge ens aflagte tøj. Vi har i stedet brug for et opgør med dårlig kvalitet – et opgør med accepten af, at det billige bras går i stykker inden for det første år. Endnu mere presserende er desuden et opgør med accepten af, at selv de dyre iPhones hverken rigtig kan holde strøm eller følge med efter et par år.

Det er på tide, vi forlænger reklamationsretten, så producenterne bliver nødt til at skabe produkter, der holder længere, og momsfritager reparationer, så det faktisk kan betale sig at få fikset sine gamle ting frem for blot at købe nyt.

Reelle alternativer til flytransport
Jeg tror også, det er på tide, vi indser, at tiden er løbet fra flytransporten. Selvom det er hurtigt og nemt, kan vi ikke blive ved med at lade det være vores primære transportform, når vi rejser på tværs af landegrænser.

Jeg drømmer om et bedre tognet – både for forbrugeren og for klimaet. Vi skal droppe dieseltog og skabe et fælles grønt tognet i hele Europa. Samtidig skal vi sætte en afgift på det forurenende flybrændstof, så også luftfartsselskaberne bliver tvunget til at komme med renere alternativer.

Denne valgkamp er fyldt med store ord og diskussion om, hvem der har de højeste målsætninger, men der er ikke tid til at diskutere mere – vi har brug for konkret handling. Vi har brug for en ændring i vores forbrug og et opgør med idéen om, at vi kan leve videre, som vi har gjort, hvis bare vi forsker lidt mere.

En stor del af forbrugerne har allerede taget ansvar; nu er det på tide, at politikerne, virksomhederne og landbruget kommer med ind i kampen!   

Forrige artikel IDA: Fagbevægelsen har et særligt ansvar i den grønne omstilling IDA: Fagbevægelsen har et særligt ansvar i den grønne omstilling Næste artikel V-borgmester: Spild ikke klimakrudtet på socialistisk forbudstankegang V-borgmester: Spild ikke klimakrudtet på socialistisk forbudstankegang
  • Anmeld

    Allan Christensen · Kemiingeniør

    Pesticider, traditionel teknologiudvikling - og disrespekten over for alle der har ydet en indsats for at begrænse produktionen og dennes forventede ødelæggende konsevenser.

    Det er en ulykke af dimensioner om syntetiske pesticider og anden traditionel udviklet ny teknologi ikke har bidraget til en økologisk mindre uansvarlig produktion - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen valgflæsk, velfærd, pædagogik, miljøteknologi og social retfærdighed med så uventet få ødelæggende konsekvenser for naturen, biodiversiteten, klimaet, folkesundheden, dyrevelfærden, arbejdsmiljøet, vandmiljøet, denne verdens fattigste mennesker samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.