SF vil have bindende mål med i klimalov

LOV: Ideen med en klimalov er at have et klart mål at styre efter, mener SF, som vil have bindende klimamål skrevet ind i loven. EL bakker op, mens Konservative helt afviser tanken. Venstre støtter et klimaråd, men vil stemme nej til loven.
Nogle af formuleringerne i udkastet til klimaloven er for upræcise og kan tolkes forskelligt, mener SF's Steen Gade.
Nogle af formuleringerne i udkastet til klimaloven er for upræcise og kan tolkes forskelligt, mener SF's Steen Gade.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Der er stadig udeståender i den klimalov, som klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen fremlagde onsdag. Det mener SF, som ikke er tilfreds med de vage formuleringer om klimamål for fremtiden, som er i lovudkastet.

"I lovforslaget er det uklart, om målsætningen om 40 procents reduktion af CO2-udledningen i 2020 bliver forpligtende. Den uklarhed skal fjernes i udvalgsarbejdet. SF vil have garanti for, at 40 procents målsætningen bliver en fuldt juridisk forpligtende del af klimaloven. Så hvis en ny regering ikke vil leve op til målsætningen, så skal de lave loven om," siger klima- og energiordfører Steen Gade og fotsætter:

"Hele ideen med en klimalov er, at man skal have en sikker målstyring. Det er det, den britiske og skotske klimalov har, som jo inspirerede regeringen oprindeligt."

Upræcist 2050-mål
I lovforslaget skal man ned i bemærkningerne til loven for at finde en henvisning til den aftale, regeringen, SF, Enhedslisten og Konservartive lavede om 40 procent CO2-reduktion i 2020. Og der konstateres bare, at aftalen blev indgået.

Samtidig mener partiet, at lovforslaget skaber usikkerhed om 2050-målet, der er formuleret, som at Danmark skal være et "lavemmissionssamfund baseret på vedvarende energi".

Fakta
Klimaloven

Loven har til formål at etablere en overordnet strategisk ramme for Danmarks klimapolitik med henblik på at overgå til et lavemmissionssamfund i 2050. Loven skal derudover fremme gennemsigtighed og offentlighed om status, retning og fremdrift for Danmarks klimapolitik.
For at skabe en klar retning for klimaindsatsen forudsættes det, at klima- og energiministeren - på regeringens vegne - mindst hvert femte år skal udarbejde nationale klimamålsætninger overfor Folketinget. De nationale målsætninger skal have et 10 årigt perspektiv.
For at fremme et fagligt sammenhængende beslutningsgrundlag for Danmarks klimapolitik, nedsætter klima- og energiminsiteren Klimarådet som et uafhængigt rådgivende ekspertorgan. 
Udgifterne til Klimarådet og øvrige aktiviteter som følge af loven fastlægges til 12 millioner kroner årligt, som skal findes på finansloven.

Kilde: ft.dk

"Den formulering er alt for upræcis og kan fortolkes forskelligt. SF ønsker klarhed om målet, så det står klart, at vi i 2050 skal have et samfund baseret på 100 procent vedvarende energi," siger han.

Steen Gade vil også bruge udvalgsarbejdet til at få klarlagt, om det kan være rigtigt, at det er en særlig dansk juridisk tradition for at undlade måltal i lovgivningen.

Det har været et klart krav fra Konservative, at der ikke er bindende mål, sådan som SF og Enhedslisten ønsker sig. Det er ikke en tilfældighed, det er det, vi har forhandlet ind.

Mike Legarth (K)
Klima- og energiordfører

Opbakning fra EL
Enhedslisten deler SF's ønske, men er ellers godt tilfreds med lovudkastet fra regeringen. Ifølge partiet har "høringsperioden gjort godt". I forhold til det udkast, som blev sendt i høring, har det nuværende lovudkast blandt andet understreget en klimafaglig profil i det kommende klimaråd og givet plads til et ekstra medlem i rådet.

"Loven er udtryk for den aftale, vi har lavet, og derfor er vi overordnet også tilfredse. Men det er klart, at vi godt kunne tænke os, at kravet om en ny klimaplan hvert femte år fremgik af lovteksten. Ligesom vi også gerne vil have målsætningerne fremgik mere præcist i selve lovteksten," siger klima- og energiordfører Per Clausen (EL).

Konservative afviser ønsker
Men SF og Enhedslisten skal ikke regne med at få meget rum til justeringer. Det fastslår Konservative, som er det eneste borgerlige parti bag aftalen om klimaloven:

0:000:00