Debat

Siemens: Vindenergi skal frigøres fra subsidier

DEBAT: Hvis vindenergien skal kunne konkurrere med fossile energiformer, er det nødvendigt med investeringer i research og innovation. Driftsomkostninger og behovet for subsidier skal reduceres, skriver Michael Hannibal, global offshore direktør i Siemens Wind Power.

En ny, større havvindmølle, der er klar i 2020, kan bringe energiudvindingen til et nyt stadie. Det mener Michael Hannibal, global offshore direktør i Siemens Wind Power.
En ny, større havvindmølle, der er klar i 2020, kan bringe energiudvindingen til et nyt stadie. Det mener Michael Hannibal, global offshore direktør i Siemens Wind Power.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Hannibal
Global offshore direktør i Siemens Wind Power

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Historisk set har vindindustrien faktisk været god til at reducere prisen på strøm fra vindmøller. Prisen er faldet gennemsnitligt med 40 procent per årti, når der korrigeres for inflationen. 

Hos Siemens er målet klart - vindenergi skal kunne konkurrere med andre fossil-baserede energiformer. Dertil kan der laves en total samfundsøkonomisk betragtning på omkostninger for fremstilling af energi fra forskellige brændselsformer, hvor vindproduceret energi vil have mange fordele. Vi arbejder på flere forskellige fronter med at bringe prisen på vindmøllestrøm ned.

For det første bygger vores løsninger på research og innovation. Vi har investeret over 2 milliarder i forsknings- og udviklingscentre i Brande og Aalborg, som bliver den vigtigste løftestang for yderligere at reducere omkostningerne. Der er kommet gåafstand mellem vores ingeniører og produktionsmedarbejderne, hvilket giver et særligt vigtigt og tæt sammenspil mellem udviklings- og produktionsprocessen.

Brug for forandring
Fremskridtene er allerede til at se i form af forbedringer af eksisterende vindmøller og ikke mindst i form af udviklingen af en helt ny, meget større havvindmølle. Den forventes udviklet før 2020, og vi tror på, at den virkelig vil bringe energiudvindingen til et nyt stadie.

For det andet bygger vores løsninger på en reducering af omkostningerne relateret driften, herunder service og vedligehold. Med samarbejdspartnere og kunder arbejdes der konstant på at finde optimerede metoder til servicering og til den udfordrende logistik, alle elementer som vil optimere processerne og reducere omkostninger.

På nuværende tidspunkt er vindenergien afhængig af subsidier. Det er nødvendigt, at hele branchen i de kommende år tager ansvar, og at behovet for subsidierne reduceres så meget som muligt.

Michael Hannibal
Global offshore direktør, Siemens Wind Power

For det tredje skal det elektriske system og nettilslutningen for offshore-vindmølleparker revurderes. I dag er alle offshore-transformerstationer forskellige, hvilket øger både kompleksiteten og omkostningerne.

Der er brug for en radikal forandring, hvis omkostningerne skal reduceres. Vi arbejder hårdt på og vil snart offentliggøre en løsning, der kan forbinde offshore-vindmølleparker mere effektivt og økonomisk til nettilslutningen.

Ikke råd til at lade være
På nuværende tidspunkt er vindenergien afhængig af subsidier. Det er nødvendigt, at hele branchen i de kommende år tager ansvar, og at behovet for subsidierne reduceres så meget som muligt. Det gælder alle i værdikæden, designere og producenter af fundamenter, designere af kabel – og transmissionsløsninger og dem, der står for installationen af vindmølleparkerne.

Som det ser ud nu, er branchen kommet et godt stykke, men ikke i mål, og set som helhed ikke standardiseret og industrialiseret til det nødvendige niveau. Som konsekvens har vi i Siemens initieret vores eget designprojekt, der har til formål at udvikle standardiserede fundamenter som konkurrent til de nuværende fundamenter, der ikke er industrialiserede og ensartede nok. Dette vil positivt gøre en forskel i fremtiden, og samtidig sender det også et tydeligt retningssignal til resten af branchen om, at innovation er nødvendig.

Der er ingen tvivl om, at det vil tage nogle år at få målsætningen realiseret fuldt ud. Test af store vindmøller er kompliceret og bekosteligt, samtidig følger der også en større risiko ved øget innovation. Men vi er parate til at gøre investeringen og sikre, at vindenergi også i fremtiden vil være en af de foretrukne energikilder for mange lande, herunder Danmark, Tyskland og England. Vi skal have ændret holdningen fra ”vi har ikke råd til grøn energi” til ”vi har ikke råd til at lade være”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00