Debat

Sikandar Siddique: Hvis statsministeren virkelig er blevet grøn, er hun nødt til at fyre Dan Jørgensen

Klimarådets nye rapport slår fast, at regeringen fortsat ikke er i nærheden af en tilstrækkelig klimaindsats. Dan Jørgensen greb ikke sin chance, og derfor bør han gå af som minister, skriver Sikandar Siddique.

Frie Grønne har ikke længere tillid til Dan Jørgensen som klimaminister, skriver Sikandar Siddique.
Frie Grønne har ikke længere tillid til Dan Jørgensen som klimaminister, skriver Sikandar Siddique. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis statsministeren virkelig er blevet grøn før hun er rød, er hun nødt til at fyre Dan Jørgensen.

Klimarådets statusrapport dumper – igen – regeringen med et brag. Regeringen er ikke i nærheden af en klar retning mod 70 procentsmålet, og det store fokus på fremtidens teknologier er ikke tilstrækkeligt. Dermed har klimaministeren slået en tyk streg under, at han ikke er opgaven voksen.

Regeringen har ikke formået at fremlægge en realistisk vej til målet om 70 procentsreduktioner i 2030. Og den halve plan, de har fremlagt, baserer sig hovedsageligt på fremtidige teknologier, der endnu ikke er tilstrækkeligt udviklede, og usikkerheden omkring deres effekt er derfor meget stor.

Nogenlunde sådan lyder konklusionen i Klimarådets statusrapport, der udkom i dag. Klimarådet dumper altså regeringen med et brag. Igen.

Har ikke grebet chancen

Billedet er præcis det samme, som det var sidste år, da Folketingets partier – blandt andet på vores initiativ i Frie Grønne – aktiverede den handlepligt, der er en del af Klimaloven. Handlepligten var vores måde at understrege, at det er fuldkommen uacceptabelt, at en regeringen valgt på et historisk grønt mandat ikke lever op til sine grønne forpligtelser.

Hvis støttepartierne med troværdighed skal kunne gå til valg på at være grønne næste gang, kræver de ministerens afgang nu.

Sikandar Siddique, politisk leder, Frie Grønne

Men det var også vores måde at give ministeren en chance for at vise, at han var opgaven voksen og faktisk kunne levere på klimaindsatsen.

Et år senere står vi her så og må utvetydigt konkludere, at klimaministeren ikke greb den chance, han blev givet sidste år.

Regeringen er fortsat ikke i nærheden af en tilstrækkelig klimaindsats, og som dagens statusrapport så tydeligt viser, er de faktisk ikke engang tæt på at have en tilstrækkelig plan for klimaindsatsen. Det er alt sammen noget, vi i Frie Grønne har kritiseret ministeren og regeringen for gennem hele det foregående år, men nu står det altså sort på hvidt i Klimarådets rapport.

Vi har ikke tillid til klimaministeren

Klimakrisen er den største udfordring, menneskeheden har stået over for, og i Frie Grønne kan vi ikke længere have tillid til en klimaminister, som ikke formår at levere hverken ambitiøse løsninger eller ambitiøse mål.

Hvis Dan Jørgensen vil vise, at han tager klimakrisen alvorligt, går han af som minister. Og hvis støttepartierne med troværdighed skal kunne gå til valg på at være grønne næste gang, kræver de ministerens afgang nu. Der er ikke andre veje. Rapporten kunne ikke være mere klar i mælet. Regeringens reduktionsplan er både luftig og helt utilstrækkelig.

Frie Grønne har længe kritiseret regeringen for at fokusere på teknologiske løsninger som eksempelvis CO2-fangst, fordi det har den store slagside, at det tillader os at fortsætte det hovedløse forbrug uden at reducere produktionen. På samme måde sætter Klimarådet nu spørgsmålstegn ved, hvorvidt CO2-fangst og Power-to-X, der er en anden af regeringens foretrukne fremtidsteknologier, overhovedet kan kategoriseres som grønne.

Der ligger mange forslag på bordet

Heldigvis for Mette Frederiksen kommer Klimarådet også med forslag til, hvordan en eventuelt ny klimaminister rent faktisk kan skrue op for ambitionerne på klimapolitikken.

En ensartet CO2-afgift, fokus på strukturelle ændringer frem for usikker teknologi, et mere klimavenligt fødevaresystem og ændrede kostvaner er nogle af de anbefalinger, rådet kommer med. Derudover lægger rapporten vægt på, at Danmark bør tage ansvar for mere end vores territoriale udledninger, hvilket blandt andet betyder, at vi skal medregne skibs- og flytrafikken i vores udledninger. Præcis som Frie Grønne har foreslået med vores Klimalov 2.0.

Lige nu er virkeligheden desværre, at regeringen har spildt endnu et år for klimaet. Regeringsperioden nærmer sig sin ende, og på trods af det historiske grønne mandat fra vælgerne, er der ikke blevet leveret det mindste på klimaområdet.

Vi har ikke mere tid til klimanøl og flotte ord uden handling bag. Der skal handles nu, og det første en ansvarlig statsminister burde gøre her fra, er at finde en klimaminister, der tager klimakrisen alvorligt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder (FG)
cand.comm.

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Dan Jørgensen

Klima-, energi- og forsyningsminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)