Skatteminister vil lukke aftale: Klar med ekstra penge til overskudsvarme

OVERSKUD: Regeringen er klar til at omfavne en certificeringsordning og afsætte flere penge til at udnytte overskudsvarme. Skatteministeren håber på aftale i denne uge, men ønsket om at indføre en ny prisregulering møder kritik.

Skatteminister Karsten Laurtizen (V) og finansminister Kristian Jensen (V) ved Folketingets åbning i oktober 2018 (arkiv).
Skatteminister Karsten Laurtizen (V) og finansminister Kristian Jensen (V) ved Folketingets åbning i oktober 2018 (arkiv).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En aftale om virksomhedernes overskudsvarme rykker nærmere.

Fakta
Det står der i energiaftalen: 

Omlægning af reglerne for overskudsvarme 
Med afskaffelse af PSO-afgiften og en varig lempelse af elvarmeafgiften til ca. 15 øre/kWh fremmes overskudsvarme i forhold til i dag. Parterne er samtidig enige om at afsætte 100 mio. kr. fra 2020, som ved en omlægning af reglerne for overskudsvarme vil bidrage til at fremme udnyttelsen af overskudsvarme yderligere. Den konkrete omlægning vil skulle aftales i efteråret 2018 på baggrund af oplæg fra regeringen.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Det fortalte skatteminister Karsten Lauritzen (V) mandag under et besøg på Rockwool-koncernens hovedsæde i Hedehusene for netop at besøge en af de virksomheder, der producerer megen overskudsvarme.

”Planen er at blive enige med alle Folketingets partier i denne uge, om hvordan vi får fremmet overskudsvarme,” sagde Karsten Lauritzen, der samtidig afslørede, at regeringen gerne vil afsætte 50 millioner fra det økonomiske råderum – oven på de 100 millioner kroner fra energiaftalen – til den nye ordning.

Certificeringsordning på vej
Forud har der været et langstrakt forløb, hvor forhandlingerne oven på energiaftalen først kuldsejlede i efteråret og siden er blevet taget op på ny. I sidste uge lød det pludselig, at en aftale mellem alle partierne i Folketinget – som alle er med i energiaftalen – var tæt på.

Hvor meget prisregulering, der lige skal være, er jeg villig til at give mig på. Måske har vi været for konservative med den model, der er blevet foreslået.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

Regeringen var nemlig klar til at forlade Skatteministeriets model med en ensartet høj afgift på virksomhedernes overskudsvarme og i stedet omfavne en certificeringsordning som foreslået af DI og Dansk Fjernvarme.

En certificeringsordning skal sikre, at virksomhederne gør deres for at være energieffektive og spare på energien, så der ikke bare skrues op for kedlerne for at tjene penge på at sælge overskudsvarme. På den måde undgås såkaldt ”falsk overskudsvarme”.

Er virksomhederne energieffektive, vil der være tale om ”reel” overskudsvarme, som de så til gengæld bør kunne give væk eller sælge med en mindre afgift.

... men også prisregulering
Skatteministeriet vil dog gerne have hånd i hanke med den nye ordning og ønsker at introducere en prisregulering af overskudsvarmen.

”Hvis der ingen prisregulering er, så er der selvfølgelig nogle virksomheder, der bliver superglade. Men der er nok også nogle forbrugere, som bliver lidt mindre glade, fordi det er ude hos dem, regningen ender. Og dem skal jeg også tænke på,” siger skatteministeren.

0:000:00