Debat

S: Dansk klimadiplomati vil kunne mærkes på den globale udledning

DEBAT: Partnerskaber som det, Danmark har lavet med Indien, gør en reel forskel for klimaet, mens de også hjælper erhvervslivet. Det er det, en værdibaseret udenrigspolitik kan, skriver Annette Lind (S). 

Statsminister Mette Frederiksen og den indiske premierminister Modi præsenterede i september et nyt grønt partnerskab mellem deres to lande. 
Statsminister Mette Frederiksen og den indiske premierminister Modi præsenterede i september et nyt grønt partnerskab mellem deres to lande. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Lind (S)
Udenrigsordfører

Den sidste rejse, jeg var på, før Danmark lukkede ned i marts, gik til Indien. Sammen med resten af Udenrigspolitisk Nævn besøgte jeg byen Ahmedabad, hvor en af Vestas’ vindmøllefabrikker ligger. 

Fabrikken, som er en kopi af Vestas’ produktionshaller i Vestjylland, er populær blandt de lokale på grund af virksomhedens ordentlige arbejdsforhold og gode lønninger.

I fremtiden vil flere danske virksomheder formentlig åbne grønne arbejdspladser i Indien. I sidste uge kunne statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig fortælle, at vores to lande har indgået et grønt strategisk partnerskab. Det er rigtig gode nyheder – både for Danmark, Indien og klimaet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et udenrigspolitisk skifte
Underskrivelsen af partnerskabsaftalen mellem Danmark og Indien markerer en ny æra i vores bilaterale forhold. 

Arbejdet kom for alvor i gang da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var på officielt besøg i Indien i januar i år. Her tog han forslaget om et grønt strategisk partnerskab op med både den indiske udenrigsminister og premierminister Modi. 

Men kampen mod klimaforandringerne er til syvende og sidst global. Danmark udleder kun 0,1 procent af verdens drivhusgasser. Skal vi for alvor tage kampen op mod klimaforandringerne, må vi altså tænke større end Danmarks grænser. Det gør vi med den nye aftale med Indien. 

Annette Lind (S)
Udenrigsordfører

Takket være godt diplomatisk håndarbejde, klart engagement og en vedholdende indsats er aftalen nu en realitet. Det kan gøre en verden til forskel for den grønne omstilling.

Danske løsninger inden for blandt andet vindkraft, vandteknologi og energieffektivitet er i høj grad efterspurgt i Indien, som er verdens tredjestørste forbruger af energi. Knap 70 procent af landets energiforbrug dækkes i dag af olie og kul, og derfor er der et enormt potentiale for danske grønne løsninger i Indiens energisektor. 

Som premierminister Modi siger: “Danmark har færdighederne. Inden har størrelsen”. 

Muligheder for dansk erhvervsliv
Et tættere samarbejde med Indien rummer store muligheder. Indien er verdens største demokrati og erklæret multilateralist. I en stadig mere turbulent verdensorden er det vigtige værdier at samarbejde om. 

Med en værdibaseret udenrigspolitik vil vi ikke blot eksportere grønne løsninger, skabe grøn vækst og bæredygtighed, men også fremme værdier som social ansvarlighed og retfærdighed, når vi indgår nye partnerskaber.

For som jeg selv oplevede på mit besøg i Indien, tager danske virksomheder deres værdier med sig, når de ekspanderer og åbner arbejdspladser i udlandet. Et ordentligt arbejdsmiljø og gode lønninger gør netop Vestas’ fabrik i Ahmedabad til et attraktivt sted at arbejde.

Som socialdemokrat gør det mig stolt at se, hvordan en aktiv og værdibaseret dansk udenrigspolitik her går hånd i hånd med klimakamp og samtidig skaber store muligheder for dansk erhvervsliv og for gode, solide job i Indien på ordentlige vilkår.

Klimakampen er global
Det nye partnerskab understøtter samtidig Socialdemokratiets ambition om, at Danmark igen skal være en grøn stormagt, der viser lederskab for den grønne omstilling internationalt. Herhjemme gav vi sidste år hinanden hånd på at reducere vores CO2-udledning med 70 procent inden 2030 og være CO2-neutrale i 2050.

Allerede nu er der taget beslutninger, der vil reducere udledningerne med næsten 4,5 millioner tons CO2 i 2030 – det svarer til cirka en fjerdedel af, hvad vi samlet skal have reduceret i løbet af de næste ti år. 

Men kampen mod klimaforandringerne er til syvende og sidst global. Danmark udleder kun 0,1 procent af verdens drivhusgasser. Skal vi for alvor tage kampen op mod klimaforandringerne, må vi altså tænke større end Danmarks grænser. Det gør vi med den nye aftale med Indien. 

Samlet set står Indien for cirka 7 procent af klodens udledninger. Perspektivet i netop dette samarbejde er enormt. Men ambitionerne stopper ikke her.

Det er derfor, den socialdemokratiske regering har søsat et egentligt klimadiplomati med tårnhøje ambitioner og iværksat arbejdet med en ny værdibaseret udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.

Med udnævnelsen af en klimaambassadør, klimafrontposter på danske repræsentationer ude i verden og en ny global klimastrategi er Danmark flot rustet til at føre global klimakamp. Og lur mig, om ikke aftalen med Indien kun bliver den første af mange.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

0:000:00