Solcelleforening: Eksporteventyr lurer, hvis energiforliget giver plads til solceller

DEBAT: Danmark er ekspert i bygningsintegrerede solceller, og det bør et kommende energiforlig støtte op om. Det vil give de danske virksomheder bedre muligheder for at skabe eksporteventyr, skriver Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.

Af Flemming Kristensen
Formand for Dansk Solcelleforening

Solceller bliver konstant billigere og smartere. Solceller er en del af løsningen på udviklingen af den grønne omstilling – en løsning, hvor store solcelleanlæg integreres optimalt i landskabet, og mindre anlæg integreres i såvel små som store bygninger.  

Bygningsintegrerede solceller er et område, hvor Danmark allerede har ekspertise i kraft af dygtige designere og arkitekter. Vi skal i et kommende energiforlig give bedre muligheder for at bruge den ekspertise. Det vil øge mulighederne for, at dygtige, danske virksomheder kaster sig ud i eksporteventyr, der kan nærme sig vindmølleeventyret.

Danmark som grøn eksportmotor
Aalborg Universitet har adskillige gange konkluderet, at bygningsintegrerede løsninger (BIPV) er et nichemarked, hvor Danmark har særlige teknologiske kompetencer. Dem bør vi udnytte, inden andre lande overhaler os.

Der er en stor efterspørgsel på effektive, arkitektoniske bygninger – og det ville da være helt tåbeligt ikke at tænke bygningsintegrerede solcelleanlæg ind i den kontekst. Forskerne råber på investeringer i bygningsintegrerede solceller. Dansk Solcelleforening opfordrer regeringen til at investere i udviklingen og demonstration af bygningsintegrerede solceller.

Regeringen skriver i deres energiudspil: "Regeringen vil som led i dette øge de statslige midler til forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi". Det er et skridt i den rigtige retning. Men regeringen bør øremærke nogle af disse midler til bygningsintegrerede solceller.

Øremærkningen har kun ét formål: at udvikle de danske kompetencer og skabe en grobund for et grønt eksporteventyr. Et eksporteventyr baseret på solens uendelig energi. Med energiforliget skal vi have fastsat de politiske rammebetingelser, så vi kan lette ankeret og drage på eksporteventyr med solen som motor, så Danmark igen kan træde op på det grønne vinderpodie.

Forrige artikel Alternativet: En grøn fugl i hånden er bedre end ti på taget Alternativet: En grøn fugl i hånden er bedre end ti på taget Næste artikel Niko Grünfeld om roadpricing: Bilfortalere sætter klimaet i bakgear Niko Grünfeld om roadpricing: Bilfortalere sætter klimaet i bakgear