Støtteparti "chokeret" over klimamelding fra Mette Frederiksen

KLIMAMÅL: Statsministeren løber fra ansvaret for at nå klimamålet, når hun sætter sin lid til, at ny teknologi skal bringe os derhen. Det mener Radikale, som er bekymrede over Frederiksens melding i en tale torsdag.

Placeholder image
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

"Jeg er faktisk chokeret over, at statsministeren på den måde løber fra ansvaret om at nå de 70 procent".

Det siger Radikales fungerende klimaordfører Ruben Kidde, efter at statsminister Mette Frederiksen i går torsdag holdt tale for dansk erhvervsliv ved Dansk Erhvervs årsdag.

Her kom Frederiksen blandt andet ind på den grønne omstilling og målet om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030. Hun sagde, at det er ny teknologi og ikke afgifter, der skal bringe os op på en 70 procents reduktion.

“Det kan kun lade sig gøre, hvis vi tør tro på, at teknologien er med til at finde svarene for os. Gør vi ikke det, bliver det kun højere afgifter. Og det er ikke svaret. Det er ikke svaret i dag, og det er ikke svaret om fem år eller om ti år. Det er ny teknologi, og det er innovation,” sagde Mette Frederiksen. 

Det er imod bedre vidende og imod rådene fra klimavidenskaben, hvis man siger, at man ikke behøver gøre noget på kort sigt.

Ruben Kidde (R), Fungerende klimaordfører

Se klippet fra talen her: 

Meldingen fra statsministeren gør støttepartiet Radikale bekymret for, om regeringen er klar til at træffe beslutninger, der batter for klimaet på kort sigt.

"Hun skubber ansvaret fra sig og indikerer, at det i højere grad er en udfordring for det næste folketing at komme i mål med omstillingen. Hun siger, at det er teknologien alene, der gør det muligt, og på den måde lægger hun op til, at man ikke skal gå ind og bruge afgiftsinstrumentet eller sætte andre vigtige ting i gang på kort sigt," siger Ruben Kidde.

Ny teknologi er glasuren
Mette Frederiksen afviser jo ikke, at man også kan gøre noget på kortere sigt. Har hun ikke en pointe i, at vi gør det dyrere for os selv, hvis vi sætter for meget i gang med det samme i stedet for at vente på ny teknologi, som kan gøre det smartere og billigere?

"Klimarådet siger jo, at for at komme ordentligt i gang, skal vi have reduceret CO2-udslippet med 50-54 % allerede i 2025. Det kræver, at man foretager investeringer og politiske ændringer på kort sigt. Klimarådet anerkender samtidig, at ny teknologi skal hjælpe os i mål i slutningen af årtiet, men det er udelukkende glasuren på toppen af kagen. Vi har altså brug for at tage mange af de hårde beslutninger allerede nu," siger klimaordføreren.

"Det er imod bedre vidende og imod rådene fra klimavidenskaben, hvis man siger, at man ikke behøver gøre noget på kort sigt. Det er ikke en forsvarlig tilgang, hvis vi skal nå klimamålet," mener Ruben Kidde.

Læs også

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ruben Kidde

Folketingskandidat (R), kommunalbestyrelsesmedlem, Frederiksberg Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2013)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser